Nieuws

Ubuntu Touch smartphone heeft flinke vertraging

Geen enkele grote telefoonmaatschappij zal een smartphone met het Ubuntu Touch OS uitbrengen voor 2015, verwacht de Ubuntu Community Manager.

Dit jaar zullen er waarschijnlijk geen mobieltjes op de markt komen die het Ubuntu Touch OS draaien. En als dat toch gebeurt, zullen dat waarschijnlijk telefoons in beperkte oplages voor nichemarkten zijn. Dat heeft Jono Bacon, de Ubuntu Community Manager, gezegd tijdens een Reddit AMA-sessie (Ask Me Anything).

"Verbaasd als het voor 2015 is"
Ubuntu Touch, een afgeleide van het Ubuntu OS voor mobiele toestellen, werd vorig jaar in februari gelanceerd. Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, kondigde onlangs nog aan dat het een overeenkomst had getekend met een gsm-fabrikant om een Ubuntu Touch-smartphone uit te brengen. Het lijkt er echter op dat de eerste exemplaren niet zullen uitkomen bij een grote telefoonmaatschappij of telefoonfabrikant.

[related_article id=”161563″]

“Op lange termijn zouden we heel graag zien dat een grote OEM/maatschappij Ubuntu-telefoons verscheept”, aldus Bacon. “Dit is echter een lange weg met heel wat bochten en het zou me verbazen als dit voor 2015 zou gebeuren. Als de grote OEM’s verschepen, zullen ook de meeste ISV’s (independent software vendors) aan boord zijn.”

Kleinere fabrikanten
Bacon verwacht dan ook dat de eerste Ubuntu-gsm’s door een kleinere telefoonfabrikant gemaakt zullen worden. “Op korte termijn zijn er heel wat kleinere OEM’s die kleinere regio’s bedienen en die veel kansen zien voor Ubuntu. Hun kosten en risico’s zijn heel wat kleiner als ze één toestel uitproberen. Het is hier dat we waarschijnlijk de eerste telefoons op de markt zullen zien komen. Ik hoop dat een van die kleinere OEM’s een Ubuntu-telefoon gaat verkopen die veel succes heeft en zo een sterke boodschap uitstuurt naar de andere OEM’s.”

Flop
De overstap van Ubuntu naar mobiele toestellen is tot nog toe geen overweldigend succes. Een IndieGoGo-campagne waarmee het bedrijf hoopte geld op te halen om de Ubuntu Edge te bouwen, flopte genadeloos. De Ubuntu Edge moest de eerste eigen telefoon worden van Ubuntu, een krachtige smartphone die zowel Ubuntu als Android kon draaien en die als pc en telefoon kon dienen.

Het Ubuntu OS zelf staat ook nog maar in de kinderschoenen. In oktober werd versienummer 1.0 gehaald en het aantal apps voor het OS is nog zeer beperkt.

Nog maar weinig apps
Op de vraag wie de ideale Ubuntu Touch-klant is, antwoordde Bacon: “Iemand die een betrouwbaar toestel wil, maar geen behoefte heeft aan een enorme catalogus van apps (want daar hebben we er nog niet veel van).”

De huidige versie van Ubuntu Touch ondersteunt de Galaxy Nexus en Nexus 4-smartphones, hoewel er ook images beschikbaar zijn voor andere gsm’s en smartphones.

In de visie van Canonical moeten pc’s en smartphones naar elkaar toegroeien. Het bedrijf is dan ook van plan om de code van elke versie van Ubuntu (pc’s, servers, tablets en te telefoons) samen te voegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business