Nieuws

Google verwijdert twee Chrome-extensies met reclame

Google heeft twee populaire extensies voor Chrome laten verwijderen omdat ze extra advertenties op webpagina's tonen. Het gaat om Add to Feedly en Tweet This Page.

Wie in de Chrome Web Store op zoek gaat naar de extensies Add to Feedly en Tweet This Page, kan zich de moeite besparen. Google heeft de extensies verwijderd nadat bleek dat de code aangepast was om extra pop-upadvertenties aan gebruikers te tonen.

Extensies in de Chrome Web Store. (Copyright: Dana Kerr/CNet)

 

[related_article id=”158901″]

Google houdt zijn woord. Ongeveer een maand nadat het bedrijf aankondigde dat het enkele toolbars en extensies zou verwijderen om de browser veilig en overzichtelijk te houden, zwiert het Add to Feedly en Tweet This Page uit de Chrome Web Store. Dat meldt The Wall Street Journal.

De twee extensies zouden in het geniep enkele updates uitgevoerd hebben waardoor gebruikers meer pop-ups te zien kregen. Het gevolg? Een klaagzang van de gebruikers en een verbod door Google.

Google staat nog altijd achter zijn open policy en controleert de extensies en toolbars die in de Chrome Web Store verschijnen niet. Het bedrijf vindt gebruikersreviews een betere maatstaf. De internetgigant hamert er bij ontwikkelaars wel op dat ze klaar en duidelijk moeten omschrijven wat de extensie of toolbar precies doet. Extensies mogen ook maar één functie hebben. Multifunctionele extensies worden geweerd.

Amit Agrawal, de ontwikkelaar van de Feedly-extensie, verklaart in een blogpost dat hij zijn extensie verkocht en daar nu erg veel spijt van heeft. De nieuwe eigenaar zou extra advertenties toegevoegd hebben. Links op websites zouden door de nieuwe code vervangen worden door affiliate links.

Er zouden volgens Agrawal wel meer adwaremakers zijn die populaire add-ons kopen om ze vervolgens te injecteren met verborgen advertenties en ze zonder changelog opnieuw in de Chrome Web Store plaatsen. Het grootste nadeel voor de gebruikers is dat heel wat extensies automatisch geüpdatet worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business