Nieuws

Wii U brengt Nintendo in de problemen

De verkoopverwachtingen van de Japanse gamegigant Nintendo kloppen van geen kanten en moeten drastisch naar beneden worden bijgesteld. De verkoop van de Wii U laat het ernstig afweten.

Nintendo onthulde vrijdag dat het niet langer verwacht 9 miljoen exemplaren van zijn spelcomputer Wii U te verkopen, in het boekjaar dat loopt tot maart. Dat worden er slechts 2,8 miljoen, een misrekening van liefst 69 procent.

Dit houdt ook in dat er beduidend minder games voor de Wii U worden verkocht dan gehoopt. Hiervoor is de voorspelling van 38 miljoen spellen nu bijgesteld naar een half zo groot aantal.

[related_article id=”160734″]

Deze fikse tegenvaller heeft uiteraard financiële consequenties. Niet alleen is het beursaandeel van Nintendo afgelopen weekend met tien procent gezakt, het bedrijf gaat een verlies van 35 miljard yen boeken (bijna 248 miljoen euro), in plaats van een geplande winst van 100 miljard yen. De Japanners hadden zich dus rijk gerekend, maar moeten voor het derde opeenvolgende jaar verlies slikken.

Nintendo ondervindt momenteel zware concurrentie van Sony en Microsoft, die allebei sinds jaren weer een nieuwe gameconsole hebben gelanceerd deze winter. Hun PlayStation 4 (review) en Xbox One verkopen wel prima in de landen waar ze al verkrijgbaar zijn. Je kunt beide systemen ook uitgebreid inzetten als mediacenter in je huiskamer, in tegenstelling tot de nieuwste van Nintendo. Ook de populariteit van spelletjes op smartphones en tablets doet de resultaten van het gamebedrijf geen goed.

Volgens nieuwsdienst Bloomberg overweegt Nintendo-baas Satoru Iwata om zijn populaire Mario en andere figuurtjes alsnog naar de smartphone te brengen. Bloomberg rapporteert in zijn artikel overigens iets andere verkoopcijfers; het spreekt van een lager verlies van 25 miljard yen, maar noemt wel dezelfde console- en game-aantallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business