Nieuws

IT-reuzen pompen geld in hotspotdienst FON

De hotspotdienst FON krijgt 14 miljoen dollar vers kapitaal en heeft zijn oog op de Amerikaanse markt laten vallen.

Qualcomm, Google en Deutsche Telekom zijn enkele van de bedrijven die samen een investering van 14 miljoen dollar hebben gedaan in FON, het crowd sourced wifinetwerk. Ook Index Ventures, Coral en Atomico pompen mee geld in het bedrijf.

FON-gebruikers delen hun breedbandverbinding met andere FON-klanten en mogen in ruil ook gebruikmaken van het wifinetwerk van anderen.

Partner van Belgacom
Het oorspronkelijk Spaanse bedrijf werd in 2006 opgericht en heeft nu twaalf miljoen wifihotspots over de hele wereld. Dat cijfer is in een jaar bijna verdubbeld. Er zijn overeenkomsten getekend met BT in het Verenigd Koninkrijk en Deutsche Telekom in Duitsland. In ons land werkt FON al enkele jaren samen met Belgacom. Volgens Belgacom zouden er in België zo’n 700.000 FON-hotspots zijn.

Volgens FON zal de nieuwe investering gebruikt worden om uit te breiden in de VS, waar de dienst vorig jaar gelanceerd werd. Er zullen ook nieuwe producten komen, onder meer gericht op kleine bedrijven en het delen van muziek.

FON in de SDK
Die router, die nog in de eerste helft van dit jaar op de markt moet komen, zal een chipset van Qualcomm gebruiken, niet toevallig het bedrijf dat deze investeringsronde leidde. Qualcomm zal het routerbouwers ook gemakkelijker maken om FON met hun producten te integreren, door FON in de SDK voor zijn Atheros-chips op te nemen.

Met de laatste router van FON, de Simpl, was het al mogelijk om je wifi te delen met je Facebookvrienden, wanneer die inlogden met Facebook Connect. 

(Beeld: Dima Groshev)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business