Nieuws

Internetsnelheden klimmen tien procent

Een gemiddelde wereldburger surft met een snelheid van 3,6 megabit per seconde. Nederland en België doen het een stuk beter en staan beide in de top tien.

De snelheid van de internetverbindingen in de wereld blijft stijgen. Dat blijkt uit het State of the Internet-onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Akamai, dat internetverkeer beheert voor klanten als Facebook, Bing en Twitter.

Het verslag slaat op het derde kwartaal van 2013. Daaruit blijkt dat de gemiddelde internetverbinding nu 3,6 megabit per seconde bedraagt. Dat is tien procent hoger dan in het tweede kwartaal en 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2012.

De snelste internetconnecties liggen in het Verre Oosten: Zuid-Korea spant de kroon met 22,1 Mbps, daarna volgen Japan (13,3) en Hongkong (12,5). Hongkong geniet ook van de hoogste pieksnelheid: 65,4 Mbps. Vlak daarna volgen opnieuw Zuid-Korea, Japan en Singapore.

Over het algemeen gaan de meeste landen erop vooruit, maar de snelheidswinsten lopen wel flink uiteen. Van de 133 landen die werden onderzocht steeg de snelheid het minst in Egypte: met 0,2 procent tot gemiddeld 1,2 Mbps. Het best af is het Franse eilandje Réunion, met een stijging van 259 procent tot 6,8 Mbps.

België en Nederland in de top tien
In België ligt de gemiddelde snelheid nu op 9,7 Mbps, dat is zestien procent meer dan in het voorgaande kwartaal en 46 procent meer dan in 2012. België staat daar wereldwijd mee op de negende plaats. Nederland doet het beter: het staat vierde met 12,5 Mbps.

Wat pieksnelheden betreft, is België een van de landen waar de snelheid daalt: -3,6 procent tot 38,5 Mbps. Over heel de wereld gezien is er ook een daling in pieksnelheid: met -5,2 procent tot 17,9 Mbps.

Mobiele data gaan door het dak
Volgens Akamai blijven de snelheden goed stijgen en is er ook wereldwijd een sterke groei in breedbanddichtheid. Het bedrijf wijt dat aan de verbeterde kwaliteit van de internetverbindingen in de verschillende landen.

Wat mobiel internet betreft, blijven de cijfers nog wel wat achter op de bekabelde variant: de gemiddelde snelheid schommelt van 0,6 Mbps tot 9,5 Mbps. De pieken liggen tussen 12,4 Mbps en 49,8 Mbps. Mobiel internet zit wel enorm in de lift: volgens netwerkbouwer Ericsson steeg dat dataverkeer met 80 procent in het derde kwartaal, vergeleken met een jaar eerder. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business