Nieuws

Sony’s afscheid van pc’s en tv’s kost vijfduizend banen

Sony bevestigt nu dat het geen pc's meer wil maken, zoals we woensdag al meldden. De hele bezuinigingsoperatie kost zo'n vijfduizend banen.

Sony gaat inderdaad stoppen met Vaio-laptops maken, zoals we gisteren al berichten.

Het Japanse elektronicaconcern bevestigt vandaag dat het zijn pc-tak verkoopt aan investeringsfonds Japan Industrial Partners. Het gaat ook zijn televisies anders onderbrengen.

De financiële verwachtingen voor dit jaar worden flink naar beneden bijgesteld, naar een verlies van 110 miljard yen (1,1 miljoen dollar) in plaats van een winst van 30 miljard yen. Bij de verliesgevende pc-tak van Sony werken nu zo’n duizend medewerkers. Maar de hele operatie kost vijfduizend banen, zo berekent de fabrikant zelf. Deze verdwijnen binnen ruim een jaar.

In een verklaring zegt Sony dat het heeft “besloten zich te concentreren op smartphones en tablets. De overdracht van de pc-activiteiten naar een nieuw bedrijf dat wordt opgericht door Japan Industrial Partners is daar de beste oplossing voor.”

Daarnaast wil het zijn tv-afdeling afsplitsen in een dochteronderneming, die wel volledig eigendom zal blijven. Deze overgang zou in juli dit jaar moeten plaatsvinden, aldus Sony.

Sony begon met het Vaio-merk in 1996, toen Microsoft en Windows 95 koning waren. Vorig jaar werden er volgens schattingen van IDC nog slechts 600.000 Vaio-laptops verkocht.

Sony"s succesvollere activiteiten in mobiele technologie, digitale fotografie, videocamera"s en gameconsoles worden vooralsnog niet geraakt in de reorganisatieplannen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business