Nieuws

Waarom openbronsoftware in het datacenter zal floreren

Drie factoren verzekeren dat openbronsoftware gestaag zijn aandeel in datacenters vergroot. Niet alleen in servers en toepassingen, maar ook in netwerken, opslag en meer.

Infrastructuur zonder openbronsoftware is allang niet meer te vinden, tegenwoordig wordt al bijna elk hoekje in een datacenter bestreken. Volgens Michael Bushong, vicepresident marketing bij SDN-leverancier Plexxi, is de dominantie van open source onvermijdelijk.

Hieronder de drie belangrijkste drivers voor een breed gebruik van openbronsoftware in het datacenter.

1. Eén platform
Voor de meeste platforms ligt de waarde niet in het platform zelf, maar in wat erbovenop draait. Leveranciers kunnen dan ook maar beter samenwerken aan gezamenlijke elementen van het platform die niet uniek zijn. Anders doen ze immers dubbel werk, wat ook aan de eindgebruiker doorgerekend wordt. Een gemeenschappelijk platform heeft ook als voordeel dat toepassingen op een omgeving draaien die overal aanwezig is. Dat is grotendeels de verklaring achter het succes van Linux. Bedrijven zoals Red Hat hebben daarop een solide business gebouwd.

2. Geen monopolies
Door een openbronraamwerk aan te nemen, voorkomt u dat individuele spelers een monopolie op technologie verkrijgen en daardoor onrechtmatige beslissingen kunnen nemen. De community achter de openbrontechnologieën vormen een natuurlijk tegenwicht voor de competitiedrang van leveranciers die hun eigen oplossingen willen pushen en lock-in willen creëren.

3. Ontluikende technologie
Innovaties kunnen zich nog in allerlei richtingen ontwikkelen. Openbron maakt het mogelijk om ideeën te ontwikkelen en herhaald te experimenteren. Een ideale kweekvijver voor ontluikende technologieën.

Aan de serverkant is Linux al populair geworden. Ook in netwerken ziet Bushong een grote toekomst voor openbron. Door de groei van software-defined networking (SDN) wil de industrie een gemeenschappelijk besturingsplatform. Storage tot slot is een derde domein waarin openbronsoftware een grote impact kan hebben, zeker met de trend naar federated storage clusters, waar een centraal besturingsmechanisme welkom is. Overal waar een gemeenschappelijk platform of verenigde besturing nodig is, zal openbron floreren.

In samenwerking met Smartbiz.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business