Nieuws

Yandex zet Google aan de kant met gratis Android-tools

Het Russische zoekmachine- en softwarebedrijf Yandex kondigt gratis software aan om zijn ervaring naar Androidtelefoons te brengen.

Het Russische zoekmachine- en softwarebedrijf Yandex biedt een collectie gratis tools aan om de basis Android openbroncode om te toveren in een bruikbaar besturingssysteem voor telefoons.

De software, genaamd Yandex.Kit, geeft de telefoon een Yandex-smaakje door het te linken aan de eigen diensten van het bedrijf – e-mail, kaarten, contacten, online opslag en appstore – in plaats van Googles alternatieven. Het beschikt ook over dingen als een browser en startscherm.

[related_article id=”158901″]

Twee telefoonfabrikanten hebben zich aangemeld voor deze nieuwe benadering. Huawei en Explay laten de techniek volgende week zien op het Mobile World Congress in Barcelona.

Twee versies
Er zijn twee basisversies van Yandex.Kit: een pakket van vijftien programma"s voor Russische apparaten en een smallere collectie van toestellen in de rest van de wereld.

Android is openbronsoftware, maar veel van de functies die je in apps vindt zijn zo ingesteld dat ze verbinding maken met Googles clouddiensten. Yandex.Kit is ontworpen om die laag ertussenuit te halen voor bedrijven die Googles eisen willen omzeilen.

Basisfuncties
“Je kunt een besturingssysteem niet gratis noemen als je niet de basisfuncties kunt bieden die consumenten tegenwoordig verwachten. Android OS is gratis, maar alle bepalende elementen van een mobiele ervaring – appstore, browser, e-mail, maps – zijn alleen beschikbaar onder speciale afspraken”, vindt Yandex.

“Hoewel we in eerste instantie werkten aan een systeem met alle basiselementen voor onze gebruikers, is het uiteindelijk een volledig Android-ecosysteem geworden. Een uitgebreide out-of-the-boxoplossing, veelzijdig en technologisch genoeg aangescherpt om aan te bieden bij fabrikanten als firmware. Dit is de sleutel tot de gratis auto die ze kregen, waar ze nu mee kunnen rijden.”

Buiten Rusland is Yandex.Kit een stuk minder aantrekkelijk, maar in dat land neemt het bedrijf het al jaren met succes op tegen Google. Yandex.Kit is een nieuwe stap om de verworven positie te verdedigen in de mobiele revolutie die Google zelf ontketent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business