Nieuws

Kan je wel echt werken op een iPad, zelfs mét Office?

Windowsgebruikers en Microsoft zeggen vaak dat de iPad geen écht werk aankan, omdat het toestel geen Office heeft. Maar wat als Office naar de iPad komt?

Het ligt misschien aan de manier waarop mensen "echt werken" definiëren, maar het idee dat de iPad daar niet voor voldoet is behoorlijk wijdverspreid.

Als je schrijft over de manieren waarop je een iPad kan gebruiken om te werken, of over het feit dat Microsoft de Office-suite naar de iPad wil brengen om bedrijven tegemoet te komen, krijg je vaak dezelfde, verkrampte reactie: zonder Office en/of Windows is écht werken niet mogelijk.

[related_article id=”158256″]

Ook Microsoft zelf gebruikt het argument in de advertenties voor zijn Surface-tablets: je hebt Windows en/of Office nodig om echt werk te verrichten. Het wil duidelijk maken dat dit een groot pluspunt is tegenover de iPad; als je je tablet professioneel wil gebruiken, kan je maar beter op de Surface-kar springen.

Maar wat gaan deze Windows-enthousiastelingen en Microsoft zelf zeggen wanneer Office arriveert voor de iPad, zoals binnenkort verwacht wordt? Als we stelling aannemen dat je Office nodig hebt om te werken, dan zou de iPad binnenkort zelfs de ongelovigen moeten overtuigen.

Het beeldscherm te klein?
De anti-iPadbrigade heeft nog heel wat argumenten in dat geval. Een veelgehoorde uitspraak is dat, zelfs met Office, het scherm te klein zou zijn voor serieuze bewerkingen of creaties in Excel of Word – oftewel werk.

Dat argument negeert echter het feit dat het 9,7-inchscherm van de iPad niet veel kleiner is dan het 10,5 inchscherm van de Surface, de tablet die gelauwerd wordt omdat hij wél echt werk aankan. Bovendien hebben beide een andere verhouding, waardoor de iPad in zijn horizontale houding – die je zou gebruiken voor bijvoorbeeld Excel-spreadsheets – breder (maar smaller) is dan de Surface.

Ook iPadgebruikers hebben monitor op bureau
Ook wordt vaak geopperd dat het zwaardere spreadsheetwerk gedaan kan worden met de Surface aan je bureau, gekoppeld aan een groter scherm. Dat is een valabel argument, maar het gaat voorbij aan het feit dat ook iPadgebruikers meestal niet alleen maar hun tablet bezitten. Ook zij hebben waarschijnlijk een grotere monitor op hun bureau prijken.

Zeker in bedrijven is het meer dan waarschijnlijk dat werknemers met een iPad ook een desktopsysteem toegewezen krijgen op de werkvloer.

In tegenstelling tot de Surface wordt de iPad niet verkocht als op zich staand computersysteem. Het zijn supplementaire toestellen, die meestal niet gebruikt worden voor het zwaardere spreadsheetwerk. Dus is er extra materiaal voorzien voor die momenten, net zoals bij de Surface en het grotere scherm. Maar indien nodig kan de iPad datzelfde werk probleemloos aan, net als de Surface.

Geschikt voor professioneel gebruik
Ik vind niet dat de iPad verheerlijkt moet worden. Zoals elk toestel heeft het zijn sterke en zwakke punten. Maar er moet wel tegenwicht geboden worden voor het wijdverspreide idee dat de iPad niet geschikt is voor professioneel gebruik. Je hoort elke dag dat Apples tablet een stuk speelgoed is, een rage, een mode-accessoire, en dat het de tand des tijds dus niet lang meer zal weerstaan.

Miljoenen iPadgebruikers weten simpelweg dat dat niet waar is. Heel wat mensen, ikzelf incluis, gebruiken hun iPad om te werken, ook zonder Office. En wanneer Microsofts alomtegenwoordige kantoorpakket ook beschikbaar wordt voor iOS, zullen er alleen maar meer mogelijkheden zijn om de tablet als werkpaard in te zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business