Nieuws

Begint het tijdperk van de modulaire smartphones?

Projectleider Paul Eremenko doet een boekje open over Googles initiatief om een open hardware-platform te maken voor smartphones die je in elkaar puzzelt.

Het is al een paar maanden geleden dat Motorola voor het eerst zijn concept voor modulaire smartphones, genaamd Project Ara, aankondigde. Sindsdien verkocht Google de telefoonproducent aan Lenovo en was het onduidelijk wat er met het project zou gebeuren. Nu komen er meer details bovendrijven.

Google behield Motorola’s Advanced Technologies and Projects- groep (ATAP), waar ook Project Ara een onderdeel van is. Met Regina Dugan, de vorige directeur van het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) aan het stuur zit ATAP nu mee onder de paraplu van Googles Android.

[related_article id=”158901″]

Het project, dat gebruikers de mogelijkheid wil geven om customizable smartphones te bouwen, zou binnen een paar weken naar buiten moeten komen met een werkend prototype. De commerciële release zou dan begin volgend jaar moeten volgen, volgens aan artikel in Time Magazine. Zij spraken met Paul Eremenko, het hoofd van het project, en verschillende medewerkers. Ook het rapport dat woensdag vrijgegeven werd, bevat heel wat details over Googles plannen.

Het centrale concept achter Project Ara is om gebruikers in staat te stellen om hun smartphone naar hun hand te zetten – en niet alleen de ringtones, schermafbeeldingen, en de kleur van de buitenkant. Het initiatief wil een gratis, open hardware-platform zijn om volledig modulaire smartphones mee te creëren.

Een endoskelet of raamwerk zou dan de smartphone-modules dragen die de eigenaar uitkiest – een display, toetsenbord, extra batterij – en die ook allemaal individueel vervangen kunnen worden als er iets niet meer werkt of als de gebruiker ze wil upgraden.

“De vraag was eigenlijk, kunnen we voor hardware doen wat Android en andere platformen gedaan hebben voor software?” vertelde Eremenko aan Time. “Dat betekende dus de instapdrempel zodanig verlagen dat er tien- of honderdduizenden ontwikkelaars zouden zijn, in plaats van de vijf of zes grote producenten, die zouden kunnen deelnemen in de hardware-ruimte.”

Google wil dat het endoskelet 50 dollar gaat kosten. Het zal alleen wifi bevatten, geen mobiele verbinding. Gebruikers kunnen vervolgens hun toestel inrichten zoals ze dat zelf willen met de verschillende modules, zoals een camera, snelle processor, speakers, 4G-ondersteuning, en meer.

“We willen niet alleen maar iets creëren dat custom is, zelfs niet gewoon iets unieks, maar iets dat werkelijk expressief is, zodat mensen het kunnen gebruiken als canvas om hun verhaal te vertellen,” zei Eremenko. “Zodat je je telefoon tijdens een etentje naast je op tafel kan leggen en hij meteen het onderwerp van de conversatie wordt voor de eerste vijftien minuten.”

Het endoskelet zal in drie maten uitgebracht worden: mini, medium, en jumbo. Ze zullen alle drie een aluminium frame, de nodige netwerkbedrading en een reservebatterij bevatten. Elk endoskelet zal meerdere moduleconnectoren hebben – het medium frame zal bijvoorbeeld plaats hebben voor tien modules.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business