Nieuws

Kun jij je laptop vervangen door een iPad?

Hoewel laptops steeds dunner en lichter worden, willen toch veel mensen volledig overstappen op de iPad. Deze richtlijnen bepalen of dit een werkbare optie is voor jou.

Als het even kan, werk ik liever op mijn iPad dan op mijn laptop. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Onderstaande richtlijnen kunnen je helpen bepalen of het iets voor jou is.

Het wegdoen van je laptop betekent dat de iPad overal voor gebruikt moet worden, dus ook voor je werk. Dit kan de dingen compliceren. Daarom is het belangrijk om goed na te denken voordat je de overstap maakt.

[related_article id=”160534″]

Houd je ogen open
Vaak ben ik verrast wanneer mensen contact met me opnemen over het wisselen van laptop naar iPad. Degenen die me mailen zijn vaak al vastbesloten om de overstap te maken en wanneer ik vragen stel, gaan ze met me in discussie om hun eigen gelijk te halen. Dan beweren ze dat de switch perfect is, maar dat is niet altijd het geval.

Bedenk hoe je de laptop gebruikt en alle taken die je ermee uitvoert. Het wegnemen betekent namelijk dat de iPad dit alles over moet nemen. Want als je geen laptop meer hebt kun je daar niet meer op terugvallen.

Kan alleen de tablet al je eisen inwilligen? Of heb je af en toe een toetsenbord nodig? Sommige mensen, onder wie ik, hebben geen probleem met het soms gebruiken van een toetsenbord bij de iPad. Anderen willen juist puur alleen met de tablet aan de slag zonder verdere randapparatuur. Dat vereist wel wat oefening met het schermtoetsenbord.

Uiteraard zijn er altijd mensen die zeggen dat je net zo goed bij je laptop kunt blijven als je hem vervangt door een iPad met toetsenbord. Dan vergeet je echter dat je het toetsenbord niet per se hoeft te gebruiken. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de laptop. Inmiddels heb ik tientallen tablets geprobeerd en in mijn ogen blijft de iPad Air de beste die ooit is gemaakt.

Microsoft Office
Zodra je hebt vastgesteld of je overweg kunt met de iPad, met of zonder toetsenbord, is de volgende stap om te bedenken of Microsoft Office noodzakelijk is. Velen die ik spreek hebben die software af en toe nodig. Momenteel is dat nog geen mogelijkheid op de iPad.

Er zijn goede alternatieven voor kantoorsoftware op de iPad. Deze zijn prima zo lang je niet werkt met ingewikkelde documenten gemaakt door Microsoft Office. Andere apps kunnen simpele documenten prima verwerken, dus dat vormt geen probleem op de iPad.

Wanneer je aan bepaalde documenten samenwerkt met anderen kan dat wel een drempel opwerpen. Office kan veel beter dan alternatieve apps overweg met teams die gezamenlijk aan hetzelfde document werken. Het is wel mogelijk, maar levert waarschijnlijk de nodige hoofdpijn op. De iPad is momenteel geen goede oplossing voor dit soort werkzaamheden.

De verwachting is dat Microsoft op korte termijn met een Office-versie voor de iPad komt. Er kan dus verandering in komen. Als dat gebeurt is de iPad een solide vervanging van de laptop.

Het draait om de apps
Je hebt het proces doorlopen en bent klaar om een iPad te kopen en je laptop in de container te gooien. Voordat je echter je bankpas tevoorschijn haalt, is het belangrijk om nog één vraag te beantwoorden.

Heb je voor je werk een programma nodig dat niet beschikbaar is op de iPad? Zelfs als je het zelden gebruikt, heb je het wel nodig wanneer je niet zonder kunt. Als dat het geval is heb je niks aan de iPad.

Onlangs benaderde een professionele fotograaf me met de vraag of hij zijn MacBook Pro kon inwisselen voor een iPad. Hij reist veel voor zijn werk en wil heel graag zijn last verlagen door voor een tablet te kiezen.

Tijdens ons gesprek kwam ik er al snel achter dat hij afhankelijk is van Final Cut Pro. Een programma dat hij gebruikt om zijn creatieve werk aan te passen. Hij kan niet zonder en daardoor is de iPad geen optie voor hem, want FCP is alleen verkrijgbaar op de Mac.

Vanwege dit feit, maar toch ook zijn wens voor een kleiner apparaat, kwamen we tot de conclusie dat hij zijn MacBook Pro het beste kan omruilen voor een MacBook Air.

De iPad is niet alleen
Het vervangen van je laptop door een iPad gaat bij velen vooral om de tablet. Deze markt groeit explosief en er is heel veel keuze. Daarom is er geen enkele reden om voorbij te gaan aan Android- en Windows-tablets.

Er zijn heel veel goede tablets met deze platforms te krijgen. Androidtablets beschikken over een rijke gevulde Play Store. Bijna elke app op de iPad kent wel een goede Androidtegenhanger.

De Microsoft Store voor Windows 8 bevat beduidend minder apps, maar degene die je nodig hebt zijn vaak wel te vinden. Als je besloten hebt dat je zeker weten een toetsenbord nodig hebt bij je tablet dan zijn de hybride computers voor Windows wellicht iets voor jou.

Dit zijn redelijk goede tablets waarbij je het scherm los kunt halen van het toetsenbord. Wanneer je ze wel aan elkaar koppelt is het eigenlijk net een laptop.

Forceer niks
Voldoe je aan alle criteria? Dan kun je genieten van het werken met de dunne, lichte iPad. Het is fijn om slechts een kleine tas mee te hoeven nemen. Dat doe ik al jaren. Soms neem ik de iPad zelfs mee in alleen een toetsenbordhoes.

Gezien mijn werkzaamheden over mobiele apparaten en het feit dat ik graag werk met notebooks, heb ik niet alles weggedaan ten faveure van de iPad. Het kan wel als ik dat zou willen, maar toch blijf ik graag in het bezit van een laptop.

Een aantal mensen met wie ik communiceer over het wisselen van laptop naar iPad zijn ervan overtuigd dat ze die stap kunnen zetten. Dat is prima, maar forceer niks. Als je analyse naar aanleiding van deze richtlijnen ook maar één probleem aan het daglicht brengt, doe het dan niet. Verlaat de laptop niet omdat het gaaf is met alleen een iPad te werken. Wees eerlijk naar jezelf en houd vast aan wat werkt.

Slechts weinigen kunnen de laptop volledig achterlaten en alleen de iPad gebruiken. Daarom pleit ik daar ook nooit voor. Ik besef me dat ik slechts tot een kleine groep behoor die dit wel kan. Dat is voor de meesten niet het geval.

AndroidbyodipadkantoorlaptopnieuwsnotebookofficetabletWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen