Nieuws

Mozilla stopt met Metro Firefox voor Windows 8

Na bijna twee jaar ontwikkeling trekt Mozilla de stekker uit zijn pogingen om een hybride browser te maken. Die moest de concurrentie met Internet Explorer 11 aangaan voor apparaten met touchscreens.

Na twee jaar worstelen om een hybride Firefox te bouwen, heeft Mozilla de handdoek in de ring gegooid. Dit maakt onderdirecteur Johnathan Nightingale bekend in een blogpost.

“Eerder deze week heb ik onze programmeurs gevraagd te stoppen met de Windows Metro-versie van Firefox”, schrijft hij. “Het team is goed en deed degelijk werk, maar uitkomen met een 1.0-versie zou, gezien de bredere context die wij zien voor het Metro-platform, een fout zijn.”

[related_article id=”161452″]

Het besluit betekent dat Firefox blijft bestaan voor het Windowsplatform zonder dat er een extra versie komt die speciaal ingericht is voor aanraakschermen.

Prototype
Het project had negen toegewijde programmeurs en twee productmanagers in het team dat uit 29 personen bestond. Het duurde bijna een jaar na het verschijnen van het eerste prototype van Metro Firefox in april 2012 dat de Metrocode het Nightly-kanaal bereikte.

Afgelopen zomer gaf het team de ambitie aan om de eerste officiële versie van de Metrocode met Firefox 26 vrij te geven op 10 december 2013. In januari werd deze datum bijgesteld naar maart. Totdat eind vorige week de stekker volledig uit het project werd getrokken.

Te weinig apparaten
Volgens Nightingale is het mislukken van Firefox Metro een al te bekend verhaal: de vroege verwachtingen zijn veel te optimistisch, gevolgd door zeer tegenvallende resultaten.

Onderdeel van de oorzaak dat weinig mensen Firefox Metro oppikten is om de simpele reden dat er veel te weinig apparaten met aanraakschermen zijn die op Windows 8 draaien.

Elke pc die op welke versie van Windows dan ook draait, van XP tot 8.1, kan gebruikmaken van de desktopversie van Firefox. De groep apparaten die voordeel heeft bij een browser geoptimaliseerd voor aanraakschermen is vele malen kleiner.

Internet Explorer
Wellicht de doodsteek voor het project was dat Firefox Metro de concurrentie met Internet Explorer 11, de standaardbrowser in Windows 8.1, niet aankan. Jaren geleden heeft Firefox zijn reputatie opgebouwd als alternatief voor IE6: sneller, veiliger en beter in staat om te gaan met de nieuwe HTML-standaarden.

In het Metroplatform heeft Microsoft echter het voordeel met een snelle browser, een model zonder plug-ins en een duidelijke voorsprong in de ontwikkeling. Begin april voert Microsoft zelfs een grote verbetering door met Windows 8.1 Update 1. Dit is al de tweede opfrisbeurt sinds de originele release van IE10 in Windows 8.

Twee versies
Daarnaast hebben de architecten van Mozilla het bedrijf niet echt geholpen door gebruikers te dwingen te kiezen tussen de Metro- en desktopversie. Bij IE is het mogelijk beide versies naast elkaar te laten draaien.

Google gaat gewoon door met een eenvoudige Metroversie in de Chromebrowser. Het is duidelijk dat de zoekmachinegigant geen enkele intentie heeft om producten te ontwikkelen voor het Metroplatform, op een zoekapp na.

Met het verdwijnen van Mozilla blijft Microsoft dus als alleenheerser over in de ontwikkeling van Metrobrowsers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business