Nieuws

iOS 7.1 trekt je batterij sneller leeg

Eigenaren van iPhones en iPads klagen op Twitter en fora dat het nieuwe iOS 7.1 de batterij van hun toestel veel te snel leegzuigt.

De nieuwste versie van Apples mobiele software, iOS 7.1, heeft een negatieve impact op de autonomie van de iPhone en iPad, zeggen een aantal gebruikers.

De software-update, die vorige week maandag uitkwam, brengt gebruikers een aantal nieuwe features, toegankelijkheidstweaks en aanpassingen aan de gebruiksinterface, en een reeks oplossingen voor beveiligingsproblemen.

[related_article id=”158256″]

Volgens de laatste cijfers werd iOS 7.1 al op 21 procent van de toestellen geïnstalleerd. Daarmee is het meteen een van de snelst aanvaarde mobiele besturingssystemen van de laatste tijd.

Ondanks de uitgebreide interne tests en de vijf opeenvolgende bètaversies voor Apple-ontwikkelaars blijkt de batterij van een aantal toestellen toch veel sneller leeg te lopen dan op iOS 7.

Ars Technica testte de autonomie van een aantal toestellen onder iOS 7.1, waaronder de iPhone 5S en verschillende iPad-modellen, en ontdekte dat de batterij het in bijna alle gevallen iets minder lang volhield onder iOS 7.1 dan onder iOS 7.0.6, de vorige versie.

"Uithoudingsvermogen helft minder"
Maar die cijfers verklaren de klachten van een aantal Apple-klanten niet. In Apples eigen discussieforum zei een gebruiker dat ’s nachts opladen nog maar goed was voor 30 procent, waar het vóór de update nog 100 procent was.

Ondertussen ondervinden ook andere gebruikers gelijkaardige problemen met hun batterij. Een andere gebruiker zegt: “Mijn batterij zakt tot ongeveer 50% na een uurtje intensief gebruik met de schermhelderheid op de laagste stand, en ik verlies 5 tot 7 procent na vijf uur in stand-by.”

Anderen merken op dat ze voor de update 24 uur haalden met gemiddeld tot intensief gebruik, en nu nog maar half zo lang. Bij sommige gebruikers was het effect nog dramatischer, zoals deze forumgebruiker: “Ik heb de batterij een uur geleden opgeladen tot 60 procent… nu zit ik aan 36 procent.”

En er komen steeds meer berichten binnen op het Apple-forum.

Tweets
Ook op Twitter uiten steeds meer gebruikers hun ongenoegen over de nieuwe update.

 

 

We moeten wel opmerken dat deze batterij-problemen geen geïsoleerde gevallen lijken te zijn, maar voorlopig zien we ook geen logisch patroon verschijnen – als er al een te vinden is – in welke toestellen geraakt worden en waarom. Lang niet iedereen heeft dit probleem; er zijn zelfs een aantal mensen die melden dat hun autonomie een flinke boost gekregen heeft.

EHBO voor je batterij

Als jij na de update ook merkt dat je batterij het plots veel minder lang uitzingt, dan zijn dit een paar tips die je kunnen helpen:

  • Gebruik je toestel en laat het een aantal laad-cycli doorlopen. iOS-updates hebben de slechte neiging om de calibratiegegevens van je batterij te verwijderen, waardoor je verbruik plots alle kanten opschiet. Panikeer dus nog niet direct over een mogelijke bug: de kans is groot dat je batterij zich na een paar dagen weer perfect normaal gedraagt, als hij die calibratiedata terug heeft opgebouwd. 
  • Herstart je toestel na de update. Dit doe je overigens altijd best even als je een nieuwe versie van iOS installeert. Houdt daarvoor de aan/uit-knop en de home-toets tegelijk ingedrukt tot het Apple-logo verschijnt.
  • Overloop je instellingen nog een keer. De kans bestaat dat de update een aantal van jouw instellingen overschreven heeft, waardoor features als bluetooth, het automatisch verversen van apps op de achtergrond, de radio, en meer van dat soort batterijslikkers plots weer aangezet worden.
  • Controleer ook eens of je het automatisch updaten van apps aangezet hebt. Na een iOS-update moeten namelijk ook een heleboel apps zich aanpassen aan de nieuwste versie, waardoor je heel wat batterij kan verliezen aan onzichtbare updates. Zorg er wel voor dat je de nieuwste versie van apps downloadt – als er app-specifieke bugs veroorzaakt worden door het nieuwe OS wil je daar natuurlijk wel zo snel mogelijk een oplossing voor.
  • Werken de bovenstaande tips niet, dan kan je je toestel resetten. Hier heb je twee opties: de eerste verwijdert enkel je settings, de tweede veegt ook al jouw data af – zorg dus eerst dat je een backup hebt! Ga naar Settings > General > Reset. Hier kies je ofwel Reset all settings (ik raad aan om hier mee te beginnen) of Erase all content and settings. Geef je wachtwoord in wanneer je toestel dat vraagt, en je bent klaar.
  • Herinstalleer iOS 7.1 via het volledige update-pakket, in plaats van via de gebruikelijke OTA-versie. Een aantal gebruikers claimt dat dit hun batterijprobleem opgelost heeft, dus als al je andere pogingen op niets uitdraaien, kan dit werken. Klik hier voor een lijstje met de downloads voor elk toestel en download het juiste pakket. Maak een backup van je toestel en gebruik de USB-kabel om het aan je pc te hangen, en open iTunes. Navigeer naar je toestel – je vindt de knop in de rechterbovenhoek. Houdt shift (Windows) of alt (Mac) ingedrukt en klik op de Check for update-knop. Vervolgens lokaliseer je het IPSW-bestand dat je daarnet gedownload hebt. Hierna begint de download te installeren. Ontkoppel in geen geval je toestel van de pc voor de update volledig afgerond is! Gebruik vervolgens de backup om je data en apps weer op je toestel te laden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business