Nieuws

Internet, digitale tv en telefonie: wie biedt wat?

Bijna alle providers bieden tegenwoordig een triple play-aanbod: internet, digitale tv en telefonie in één pakket. Maar wie voldoet het beste aan jouw noden?

De makkelijkste en meest voor de hand liggende optie voor een geschikt telecomabonnement is een zogenaamde triple play-aanbieding met een internetverbinding, digitale televisie en vaste telefonie. Hier vind je aanbiedingen van Belgacom, Telenet, Scarlet, Base (onder het merk Snow) en TV Vlaanderen.

 

Scarlet en Snow

De twee goedkoopste abonnementen zijn Snow en Scarlet Trio, die allebei beginnen vanaf 39 euro per maand. Beide geven je een verbinding van 30 Mbps download en respectievelijk 2,5 en 3 Mbps upload, wat volstaat voor gezinnen die weinig of zelden zware internettoepassingen gebruiken.

Bij Scarlet krijg je digitale tv van Belgacom. Snow heeft zijn eigen tv-aanbod. Beide laten je gratis bellen naar vaste lijnen in de daluren en hebben extra’s voor een tweede lijn of voordelig bellen naar gsm’s of het buitenland. Wel bieden deze twee pakketten standaard minder zenders aan (27 bij Scarlet en 33 bij Snow), maar dat zijn wel de meest gangbare zenders in België. Bovendien kan je tegen betaling extra zenders bijnemen.

Telenet

In het hogere segment komen we terecht bij de klassieke grootmachten. Telenet heeft met Whop en Whoppa twee zwaargewichten in de aanbieding. Whop geeft je met 60 Mbps de tweede snelste verbinding van het land. Ook de uploadsnelheid van 4 Mbps is meer dan gemiddeld. Telefonie geeft je 2.000 minuten naar vaste en mobiele nummers in de daluren, eveneens uit te breiden al naar gelang je wensen.

Wat het aanbod bij Telenet extra interessant maakt is Yelo, waarmee je van je tablet makkelijk een tweede televisietoestel maakt. Via Wi-Free en Triiing kan je bovendien voordelig bellen en surfen op locatie.

Het enige minpuntje is de downloadlimiet van 100 GB. Voor veel gebruikers zal dit weinig uitmaken, maar een gezin met vier intensieve gebruikers kan hier wel eens tegenaan lopen. Whoppa, veruit het snelste abonnement bevat hetzelfde maar doet daar nog een schepje bovenop met 120 Mbps download, 6 Mbps upload en geen downloadlimiet.

Voor deze superabonnementen betaal je natuurlijk wel extra. Whop kost je 62,50 euro per maand. Het prijskaartje van Whoppa ligt op 72,95 euro per maand, beiden inclusief kabelkosten en één digicorder.

Belgacom

Belgacom zet daar drie abonnementen tegenover: Start (57,95 euro), Comfort (62,95 euro) en Maxi (74,95 euro). Eerstgenoemde duikt onder de prijs van Whop maar geeft slechts de helft van de sufsnelheid (30 Mbps). Wel ligt de downloadlimiet hier op een ruime 150 GB. Comfort bevat dezelfde snelheid, maar dan zonder downloadlimiet en een uploadsnelheid van 4 Mbps in plaats van 3 Mbps bij Start. Hier kan je ook gratis bellen naar nummers in 34 verschillende landen. Maxi bouwt hierop verder met een uploadsnelheid van 5 Mbps, maar heeft tegelijk een zeer hoog prijskaartje.

De snelheid van 30 Mbps is relatief laag ten opzichte van de prijs. Maar Belgacom kan dit, waar het netwerk het toelaat, optrekken tot 50 Mbps. Vooral wie in de stad of vlak daarbuiten woont kan hier gebruik van maken.

Verder charmeert Belgacom zijn klanten met TV Overal, de tegenhanger van Yelo en surftegoed via mobiel internet (3G via je smartphone of tablet). Door de band genomen is dit aanbod minder interessant dan wat Telenet aanbiedt. Maar de combinatie- en uitbreidingsmogelijkheden maken het aanbod wel aantrekkelijker.

TV Vlaanderen

Het buitenbeentje hier is TV Vlaanderen dat met met zijn All-in-One een eenvoudig triple play-aanbod biedt, dat inzet op zijn eigen TV-aanbod via satelliet.

Vanaf 45,95 euro per maand krijg je al een downloadsnelheid van 50 Mbps met 6 Mbps upload, zonder downloadlimiet. Wel moeten we hier opmerken dat de provider het netwerk van Belgacom gebruikt. Dat wil zeggen dat je downloadsnelheid bij Belgacom of Scarlet niet hoger zal liggen bij TV Vlaanderen.

Het bedrijf heeft ook twee aanbiedingen van 49,95 euro per maand en 56 euro per maand. Deze bevatten vooral een uitgebreidere tv-ervaring met extra (39, 68 of 93) zenders. De vaste lijn is hier de klassieke verbinding waarbij je alles per minuut betaalt. Een aanbod zonder franjes zoals bij Base en Scarlet.

Het enige nadeel is hier de hoge installatiekost van 249 euro of 412 euro inclusief HD-recorder. Satelliet is niet meteen de populairste oplossing in België, maar wie veel zenders wil in combinatie met een deftig internetaanbod voor een normale prijs kan hier zijn gading vinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business