Nieuws

NSA kan compleet telefoonverkeer van een land opnemen

In verschillende landen kan de NSA elk telefoongesprek aftappen dat gevoerd werd en tot dertig dagen later opnieuw beluisteren. Het is nog niet bekend over welke staten het gaat.

De Amerikaanse spionagedienst NSA beschikt over een systeem waarmee het alle telefoongesprekken die in een bepaald land worden gevoerd worden kan opnemen en gedurende dertig dagen bewaren. Dat onthult de krant The Washington Post op basis van documenten van Edward Snowden.

Zes landen
De krant weet over welk land het gaat, maar publiceert daar op verzoek van de Amerikaanse overheid geen details over. Ook over de vraag of dit ook in meerdere landen gebruikt wordt, wordt niets onthuld. Naar verluidt zouden er minstens vijf landen op deze manier door de NSA in de gaten worden gehouden. Een zesde land staat op de planning om daar vanaf oktober bij te komen.

[related_article id="158578"]

Het systeem bestaat uit twee componenten: Mystic, om de telefoontjes op te nemen,  en Retro of retrospective retrieval. Het eerste werd operationeel in 2009, het tweede werkt sinds 2011 op volledige capaciteit op het eerste doelland.

Tijdsmachine
Een betrokkene bij het programma noemt het systeem “een tijdsmachine”, een manier om eender welk oud telefoongesprek opnieuw af te spelen, zonder dat de betrokkenen vooraf moesten geïdentificeerd worden. Analisten zouden maar een fractie van één procent van alle telefoontjes beluisteren, maar elke maand worden wel miljoenen clips opgeslagen om langer te bewaren.

Op 17 januari beloofde president Obama nog dat de VS “geen gewone mensen bespioneert die geen bedreiging vormen voor onze nationale veiligheid”. In een eerdere speech had de president aangegeven dat de NSA “geen autoriteiten misbruikt om privé-telefoontjes af te luisteren of e-mails te lezen”. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business