Nieuws

Wat we al weten over Windows 9

Microsoft zal op 2 april een tipje van de sluier rond Windows 9 lichten. In afwachting daarvan sommen we hier alles op wat we tot nu toe van anonieme bronnen hebben vernomen.

Microsofts Build 2014-conferentie komt eraan. Op dat evenement, dat begint op 2 april in San Francisco, zou Microsoft enkele grote onthullingen doen over Windows 9.

Voorlopig komt alles wat we weten over Windows 9 van insiders met kennis over de plannen van Microsoft, die niet bij naam genoemd willen worden. Deze bronnen hebben zichzelf redelijk betrouwbaar getoond in het verleden. Hier is dan ook een lijst met alles wat we op dit moment weten over de opvolger van Windows 8.

[related_article id=”161452″]

Codenaam Threshold
In oktober 2013 hoorde ik de codenaam Threshold voor het eerst. Ik vernam van mijn bronnen dat het om de opvolger van de Windows Blue-wave zou zijn. Net als bij Blue zou er sprake zijn van een Windowsclient, een Windows Server, een Windows Phone en een Xbox-besturingssysteem, die allemaal deel uitmaken van het Thresholdproject.

Begin dit jaar gingen er geruchten de ronde dat de Threshold-Windowsclient omgedoopt zou worden tot Windows 9 zodra de tijd rijp is.

Mocht je je afvragen waar de naam Threshold vandaan komt, denk dan aan Halo. Threshold is de planeet rond welke de eerste haloring in een baan draait in het originele Halo-spel, dat dateert van 2001. Threshold treedt Cortana, Microsofts antwoord op spraakassistenten Siri en Google Now, bij als een codenaam met zijn oorsprong in het Xbox-spel.

De datum
Microsoft zou met de release van Windows 9 mikken op de lente van 2015, hoogstwaarschijnlijk gaat het om april.

Er gaan geruchten de ronde dat Threshold al zou verschijnen in oktober 2014, maar volgens mijn bronnen is hier niets van waar. Oktober zou wel een richtdatum kunnen zijn voor een tweede update van Windows 8.1, maar dat is niets meer dan speculatie.

Windows Store
Windows 9 zal (opnieuw) proberen om van Windows iets te maken waar bedrijven en ontwikkelaars niet krijsend van wegvluchten, zoals bij Windows 8.

Met Windows 9 wil Microsoft de vergissingen die het met Windows 8 maakte verder rechtzetten. Dat deed het bedrijf al voor een deel met Windows 8.1 en 8.1 Update 1.

Windows 9 moet ontwikkelaars gunstig stemmen met een gelijkaardige programmeerinterface en ontwikkelsoftware voor zowel Windows als Windows Phone en Xbox. Er bestaat een grote kans dat Microsoft met Windows 9 een grote, verenigde Windows Store onthult voor alle drie de Windowsplatformen.

Drie smaken
Het is nog vroeg voor Windows 9, zeker aangezien het OS officieel zelfs nog niet in ontwikkeling is. Maar mijn bronnen vertelden me dat Microsoft wil opteren voor minder versies met Windows 9. In de wandelgangen spreekt men van drie grote versies: een ‘moderne’ consumentenversie, een traditionele pc-versie en een Enterprise-versie.

De moderne editie zou gefocust zijn op WinRT-apps. De versie zou beschikbaar zijn voor ARM- en Intelmachines maar niet geoptimaliseerd worden voor Desktop/Win32-applicaties. Een traditionelere editie zou het bureaublad introduceren en geüpdatet worden via de Windows Store, net zoals Windows 8 nu. De traditionele Enterprise-versie moet naar verluidt alle Win32-apps ondersteunen en alle toeters en bellen hebben die we gewend zijn. De laatste editie komt mogelijk alleen uit voor licenties in grote volumes.

Metro niet afgevoerd
Met Windows 9 wordt de Metro-designtaal of de getegelde Metro-interface niet afgevoerd. Metro-haters: Windows 9 is niet je redder. Verwacht wordt dat Windows 9 nog steeds het Metro-startscherm met al zijn tegels bezit.

Volgens de bronnen van Windows Supersite Editor Paul Thurrot zal Windows 9 een geüpdatete 2.0-versie van de Metro-designtaal bevatten.

Drie mijlpalen
Mijn bronnen claimen dat Microsoft drie mijlpalen wil passeren gedurende de ontwikkelingsfase van Windows 9. We weten nog niet welke van deze testedities open zullen zijn voor het publiek. Misschien wel geen enkele. Er wordt gespeculeerd dat het om een bèta-/previewversie gaat, een bijna afgewerkte releasecandidate (RC) en tot slot de definitieve RTM-client (release to manufacturing).

Als de nieuwe, eengemaakte OS-organisatie zich verder distantieert van het vorige Windowsmanagement bestaat er een kans dat Microsoft weer meer externe testers kan aantrekken. Met Windows 7 en Windows 8 hechtte Microsoft amper belang aan de feedback van testers en vertrouwde het op andere data om beslissingen over functionaliteit te nemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business