Nieuws

Microsoft snuffelde in Hotmail van blogger om lek te achterhalen

Microsoft heeft de Hotmail-account van een blogger doorsnuffeld om de bron van gelekte bedrijfsgeheimen te achterhalen.

Microsoft heeft de Hotmail-account van een blogger doorzocht omdat het aanwijzingen had dat het langs die weg de identiteit zou kunnen achterhalen van een interne bron die bedrijfsgeheimen gelekt heeft.

Microsoft had een tip gekregen van een persoon die via Hotmail door de blogger gecontacteerd werd om de legitimiteit van de gelekte informatie te verifiëren. De tipgever ging met die informatie onmiddellijk naar Steven Sinofsky, die op dat moment nog aan het hoofd stond van Microsofts Windows-afdeling.

[related_article id=”161452″]

Sinofsky speelde de informatie op zijn beurt door naar de afdeling Trustworthy Computing Investigations van Microsoft. Die divisie onderzoekt externe bedreigingen en informatielekken van binnen het bedrijf. Nadat werd bevestigd dat het inderdaad om gelekte bedrijfsgeheimen ging, gaven de juristen van Microsoft de goedkeuring om in de Hotmail-account van de blogger op zoek te gaan naar de identiteit van de lekker.

Microsoft stootte tijdens het onderzoek op e-mails van voormalig werknemer Alex Kibkalo. Die had vroege (propriëtaire) code van Windows 8 RT met de blogger gedeeld en daarmee het bedrijfsgeheim geschonden. Kibkalo heeft zeven jaar gewerkt voor Microsoft vanuit Libanon en Rusland, maar verliet het bedrijf in 2012. Vlak voor zijn vertrek kreeg hij nog een slechte beoordeling.

In een verklaring verdedigt Microsoft zijn beslissing om de Hotmail-account te doorsnuffelen. In de gebruiksvoorwaarden van Hotmail staat dat Microsoft het recht heeft om in uitzonderlijke gevallen de inhoud van een Hotmail-account te bekijken. “In dit geval werd de zaak eerst uitgebreid onderzocht door een team juristen, onafhankelijk van het onderzoeksteam. Daarnaast was er sterk bewijs van criminele feiten die voldeden aan gelijkaardige vereisten die nodig zouden zijn voor een gerechtelijk bevel om een website te doorzoeken,” aldus Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business