Nieuws

Turkije verdedigt blokkade van Twitter

Turkije blokkeert de toegang tot Twitter, na beschuldigingen van corruptie in de hoogste cirkels van de overheid. Minister Mehmet Simsek vindt dat de vrijheid van meningsuiting niet in het geding is.

De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek heeft de overheidsban op Twitter verdedigd. Daarbij beschuldigt hij de microblogsite ervan dat deze zich niet houdt aan een rechterlijk bevel. De minister vindt dat geen enkel bedrijf zichzelf boven de wet mag plaatsen.

De Turkse overheid blokkeerde Twitter afgelopen vrijdag al. Dit nadat gebruikers informatie deelden over aantijgingen van corruptie tegen enkele hooggeplaatste ambtenaren. 

Sms-berichten
Diverse analisten laten weten dat enkele gebruikers een manier hebben gevonden om de wereldwijd zwaar bekritiseerde blokkade te omzeilen.

Tot nu toe heeft Twitter zelf nog geen commentaar gegeven op de blokkade, maar het bedrijf publiceerde vrijdag een bericht in zowel het Engels als Turks waarin het uitlegt hoe gebruikers tweets kunnen plaatsen via sms-berichten.

Vrijheid van meningsuiting
Simsek geeft toe dat het blokkeren van socialemediawebsites geen goed beeld wegzet van zijn eigen overheid, maar hij blijft erbij dat het geen beperking is van de vrijheid van meningsuiting.

“De Turkse telecomwaakhond heeft al in meerdere verklaringen laten weten dat Twitter regelmatig is gevraagd bepaalde inhoud te verwijderen op last van een rechterlijk bevel”, weet Simsek. “Maar het bedrijf weigert mee te werken. Ik ben van mening dat geen enkel mondiaal bedrijf, of het nu om sociale media of de industrie gaat, zichzelf boven de wet mag plaatsen.”

Beschuldigingen
Volgens Simsek werkt Twitter nu samen met de Turkse overheid om te kijken onder welke voorwaarden de blokkade opgeheven kan worden. Volgens een woordvoerder verlopen de gesprekken positief.

Naar verluidt is premier Recep Tayyip Erdogan woedend over het feit dat mensen Twitter gebruiken voor het verspreiden van beschuldigingen over corruptie in de hoogste cirkels van de regering. Internetcensuur is hem niet vreemd.

In 2010 gaf de Turkse overheid na twee jaar YouTube weer vrij. Dit na een blokkade vanwege filmpjes die beledigend waren voor de stichter van het land: Mustafa Kemal Ataturk.

blokkadecensuurinternetnieuwsturkije

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals