Nieuws

Opinie: Waarom ik Microsoft Office voor altijd verwijder

Het draait niet alleen om het geld. Er zijn nog heel wat andere redenen waarom ik voorgoed de deur dichtgooi voor Microsofts kantoorsuite.

Gisteren besloot ik om een beginnersgids te schrijven om je te helpen starten met Microsoft OneNote, dat nu gratis verkrijgbaar is voor Mac en Windows. De eerste stap was uiteraard: download en installeer de OneNote-client. Niks ingewikkelds aan, toch?

Fout. De installer gaf er halverwege de brui aan met een cryptische foutmelding. Vreemd. Ik probeerde het opnieuw, met hetzelfde resultaat. Zucht. Wel, ik heb nu geen tijd om hier verder mee te knoeien; ik zal er later wel op terugkomen. Ik check gewoon even snel mijn e-mails en dan kan ik – hé! Waar is Outlook?

[related_article id=”161452″]

Magische verdwijntruc
Het pictogram was niet meer te bespeuren in mijn Windowstaakbalk. Ik klikte door naar het Start-menu en verslikte me opnieuw: Office had blijkbaar een magische verdwijntruc uitgehaald. De volledige suite was nergens te bekennen. Onder Settings zag ik dat het nog steeds in de lijst geïnstalleerde programma’s stond, dus probeerde ik de Repair-optie.

Die gaf dezelfde error als de installatie me al gegeven had. Herstarten, Repair opstarten: dezelfde foutmelding. De Uninstaller voor het volledige Office-pakket aanzetten: opnieuw dezelfde foutmelding. Dus, om het kort te houden: een poging om een Microsoft-product te installeren verminkte een ander Microsoft-product compleet, en het vernielde en passant ook nog de mogelijkheid om deze situatie ongedaan te maken.

Uiteindelijk vond ik een Microsoft Fix-It die me toeliet om Office te verwijderen. En weet je wat? Ik ga het niet herinstalleren. Niet nu, nooit meer. Want ik ben dit soort onzin – en dan doe ik al aan flinke zelfcensuur in mijn woordkeuze – meer dan beu.

Een korte geschiedenis van mijn problemen met Office

Eerder deze week voelde ik me al een beetje beledigd door de introductie van Office 365 Personal, dat je één licentie (voor één pc en één mobiel toestel) geeft voor 69 euro – per jaar. Inderdaad, het is een abonnementsformule, net zoals het recent herdoopte Office 365 Home, waarmee je voor 99 euro vijf licenties krijgt. Ligt het overigens aan mijn gebrek aan rekenvaardigheid, of is er iets niet helemaal eerlijk aan die prijsstelling?

Voor de volledigheid: mijn Office 365-installatie was een cadeau van Microsoft, als een demo van één jaar voor journalisten. Die vervalt volgende maand, dus ik was bij wijze van spreken mijn uitstap al even aan het voorbereiden.

Ik gebruik namelijk ondertussen al een jaar lang Kingsoft Office Free 2013, wat ik zelf het beste alternatief voor Microsoft Office vind. De software ziet er goed uit, is capabel, en het is meer dan voldoende voor mijn dagelijks gebruik. Wat neerkomt op tekstverwerking, af en toe een spreadsheet, en heel zelden ook het bekijken van een presentatie.

Het alternatief: Microsoft elk jaar zo’n 70 of 100 euro betalen voor tools die ik absoluut niet volledig benut – en die af en toe blijkbaar imploderen als je er eentje aan wil toevoegen.

De enige reden dat ik Microsoft Office zo lang ben blijven gebruiken is Outlook, dat in deze versie echt een plezier is. Daarenboven heb ik een PST-bestand dat jarenlange archieven van e-mails bevat. Maar een paar dagen geleden was ook Outlook me weer aan het lastigvallen met foutmeldingen over het wachtwoord van één van mijn Gmail-accounts, ook al kon ik online probleemloos inloggen. Dit overkomt me trouwens al jaren sporadisch met Outlook.

Maar die PST kan ik gewoon importeren in Gmail, en dan moet ik alleen nog maar wennen aan die lelijke webinterface. Of, omdat ik een beetje ouderwets ben als het op lokale e-mailclients aankomt, kan ik overschakelen op het zeer goede eM Client 6. Dat programma is gratis voor persoonlijk gebruik (tot twee accounts) of kost je 49,95 dollar voor de ongelimiteerde Pro-versie.

De conclusie van deze ergernis

Kingsofts gratis kantoorsuite is mijn favoriete Office-vervanger.

Je zult mij niet horen beweren dat dit voor iedereen de beste oplossing is. Je krijgt met Office 365 best veel waar voor je geld als je ook werkelijk gebruikmaakt van alle inbegrepen tools (Publisher, Access, OneDrive, enzovoort) en 100 of 70 euro per jaar is niet bepaald een fortuin.

Maar ik zou het voor één keer echt appreciëren als Microsoft een eerlijke en betaalbare oplossing zou aanbieden. Wat dacht je van Office 365 Basic: geef me Word, Excel, Powerpoint en Outlook voor 20 euro per jaar. Houd Access, Publisher en die geweldige 60 gratis belminuten via Skype voor wie die tools nodig heeft. Of nog beter: laat me dat pakket ook echt aankopen voor een eerlijke prijs. Ik ben niet geïnteresseerd in software-abonnementen.

Dat zal jammer genoeg nooit gebeuren, en Outlook is niet voldoende om me te overtuigen om te blijven betalen om Office te mogen gebruiken. Dus jawel, deze gecrashte installatie was voor deze gierigaard de laatste druppel. Ik houd ermee op. Wat denken jullie over de recentste evoluties in Office-land?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business