Nieuws

Eerste indruk van de nieuwe HTC One

De HTC One heeft vorig jaar indruk gemaakt met zijn premium afwerking en degelijke hardware. De 'new' One borduurt daarop voort, mét dubbele camera achteraan.

De eerste indruk wanneer je de nieuwe HTC One in de hand houdt, is bijzonder goed. Hij voelt heel premium aan, veel beter dan alle andere vlaggenschepen van concurrerende fabrikanten. Zeker nu de polycarbonaat rand uit de oude One verdwenen is en de metalen curve helemaal tot aan het scherm reikt, voel je de kwaliteit en de afwerking. Hij ligt ook beter in de hand dan zijn voorganger, omdat de curve sterker is.

Groter

Je voelt wel direct dat de nieuwe One groter is dan zijn voorganger. Het Full HD-scherm is gegroeid van 4,7 inch naar 5 inch. Net als de ’oude’ HTC One is ook deze keer het scherm van een heel hoge kwaliteit. Samen met de LG G2 het beste wat ik tot nu toe al heb gezien. De One voelt wel groot aan door de dikke schermrand onderaan het toestel. Volgens HTC dient het niet om met het logo te pronken en zit hij propvol, toch vind ik hem best ‘lang’.

[related_article id=”161563″]

De metalen afwerking ziet er, persoonlijk, het beste uit op de Gunmetal Grey-versie. Hier zie je namelijk het ‘geborsteld’ effect, iets wat je niet ziet op de klassieke zilveren versie. Er is ook een gouden versie, met geborsteld effect.

Tijdens mijn korte testperiode kon ik de One op geen enkele hapering betrappen. De Snapdragon 801 doet prima zijn werk binnenin, samen met de 2 GB DDR3 RAM. Ondanks dat Sense 6.0 redelijk zwaar op Android lijkt te wegen, merk je daar niets van. Alles opent vliegensvlug, en wisselen tussen verschillende apps gebeurt bliksemsnel.

Dubbele camera

Het meest opvallende aan de HTC One is zonder twijfel de dubbele camera achteraan. Die zorgt ervoor dat je op een later tijdstip de foto kan scherpstellen op een voorwerp naar keuze. Dankzij die extra camera krijgt elke foto namelijk diepte-informatie. Hiermee kan je op de HTC One na het nemen van de foto zelf scherpstellen. De foto die je daarna bewaart, verschijnt als een kopie van de originele foto op het intern geheugen.

 Dankzij de tweede camera aan de achterkant kan je foto"s op de nieuwe HTC One ook scherpstellen nadat je ze hebt getrokken.

Die diepte-informatie kan je wel enkel maar op de HTC One manipuleren. Er is voorlopig nog geen contact met andere softwaremakers zoals bv Photoshop of PhotoDirector om met die diepte-informatie op de computer te werken. De bewaarde kopie na scherpstellen bevat die informatie niet meer. HTC maakt nog steeds gebruik van dezelfde Ultrapixel-camera als de originele One, zonder verbeteringen.

De autofocussnelheid is met 50 procent verbeterd dankzij de Snapdragon-chip van Qualcomm. De originele One trok al snel foto’s, toch heeft Samsung met de Galaxy S5 de fakkel van snelste camera overgenomen. Ter info: de tweede camera achteraan heeft een 2 megapixelresolutie. Daarom dat de twee camera’s niet dubbelen om in 3D te fotograferen of filmen. Daarvoor heb je dezelfde camera’s nodig.

Sense 6.0

De nieuwe HTC One komt met een verbeterde versie van Sense 5.0, dat vorig jaar al grondig op de schop ging. Blinkfeed, een Flipboard-variant, is dit jaar nog slimmer geworden. Je kan voortaan handiger nieuwe categorieën toevoegen, zelfs rond specifieke onderwerpen zoals bijvoorbeeld ‘Formule 1’ of ‘Wearables’.

De camera-app is het sterkst veranderd. Via zes eenvoudige knoppen kan je kiezen tussen Selfie, Camera, Video, Zoë Camera, Dual Capture en Pan 360. Achteraf een foto opnieuw scherpstellen lukt met een simpele aanraking. Dat opnieuw scherpstellen werkt trouwens bliksemsnel, en met behoorlijk weinig kwaliteitsverlies.

Nieuw voor de HTC One, en binnenkort andere Android-toestellen, is Zoë. Hiermee kan je gemakkelijk de korte 3 seconde filmpjes delen met andere mensen via de app. De TV-app is nog wat meer verfijnd voor een betere ‘second screen’ ervaring, maar het valt af te wachten hoeveel we daarrond zullen zien in België en Nederland.

Fitbit

Net als zowat elke fabrikant, mikt ook HTC op de gezondheidsrage. In plaats van zelf iets nieuw te lanceren, doen ze een beroep op Fitbit. Dankzij een geïntegreerde energiezuinige bewegingsprocessor kan de app basistaken registreren zoals stappen, afgelegde afstand en verbrandde calorieën.

Het is echter niet de bedoeling dat je dankzij deze app geen Fitbit of andere activity tracker nodig hebt. Informatie zoals slaappatronen, altimeter en andere metingen kan de HTC One nog niet met de Fitbit-app. Waar ik wel benieuwd naar ben, is hoe de gegevens samenkomen tussen de metingen via de app, en de metingen van je ‘losse’ Fitbit. Hoe worden die tezamen geanalyseerd? Een test later brengt meer duidelijkheid.

Tweemaal kloppen

HTC heeft goed naar LG gekeken, en komt nu ook met een variant op Knock On. Tweemaal tikken op het aanraakscherm wekt de One, zonder dat je de aan/uit-knop moet indrukken. De aparte bewegingssensor die ook dient voor de Fitbit-app, houdt het aanraakscherm actief in slaapstand. Eens je dit gewend bent, wil je niets anders meer.

Naast dubbeltikken om te wekken, kan je ook vier snelkoppelingen bedienen wanneer het scherm is uitgeschakeld. Veeg van links naar rechts voor je widgets, andersom voor je Blinkfeed, Van boven naar onder voor de laatstgebruikte app, en andersom om iemand te bellen. Beweeg de One in portretmodus terwijl je de volumetoets indrukt om direct naar de camera-app te gaan. Al deze snelkoppelingen zijn handig wanneer je dit in de vingers hebt. In mijn demotijd leek elke snelkoppeling direct te werken, zonder dat ik meermaals moest vegen. Ook dubbeltikken werkte nagenoeg altijd direct.

Straf geluid

De ‘oude’ One had al prima luidsprekers aan boord, en dat is met de nieuwe One nog beter geworden. De luidsprekers zijn nog hetzelfde, maar de versterker gaat nu automatisch alle muziek analyseren, en corrigeren door hoge of lage tonen prioriteit te geven voor een rijkere ervaring. Een test ervan gaf weinig verschil met de originele One, die nog steeds de beste geluidservaring geeft met onboard luidsprekers.

Wanneer je een hoofdtelefoon aansluit, verandert de One niets aan het geluid omdat het niet kan inschatten wat voor hoofdtelefoon je hebt. De nieuwe One heeft wel een hoger voltage op de hoofdtelefoonuitgang, om een betere klank te garanderen.

Batterij

In de ‘new’ One zit een 2.600 mAh batterij, een upgrade van 300 mAh vergeleken met de oorspronkelijke One. Desondanks mikt HTC op een autonomieverbetering van 40 procent. Afwachten of hen dat ook lukt. Nieuw is de "Extreme power saving mode". Hiermee schakelt de One alle overbodige functies uit, zodat je met 20 procent batterij nog maximum 30 uur stand-by tijd hebt.

De nieuwe HTC One lijkt opvallend sterk op zijn voorganger. Het design is een beetje veranderd, maar dat maakt van deze One nog steeds de meest ‘premium’ smartphone op de markt. De dubbele camera is leuk en werkt goed, maar ik heb meer tijd met het toestel nodig om een definitief oordeel te vellen.

Al bij al heeft HTC relatief weinig aan de succesformule van de One veranderd. Het zijn allemaal kleine aanpassingen geworden: dunner, ronder, groter, dubbele camera en Sense 6.0 moeten de kar opnieuw trekken. De ‘new’ HTC One is verkrijgbaar vanaf half april en kost een sappige 699 euro. Lees volgende week de complete review op ZDNet!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business