Nieuws

LastPass vereenvoudigt wachtwoordbeheer op Android

Een update aan de Android-app van LastPass maakt het mogelijk om automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in andere apps.

Wachtwoorden zijn een vloek én een zegen. Ze vormen nog altijd een van de voornaamste methoden om onze online identiteit te beschermen, maar sterke wachtwoorden zijn vaak ook erg ongebruiksvriendelijk.

Een goed wachtwoord moet complex zijn en je kan best voor elke online dienst waar je op inschrijft een ander wachtwoord kiezen. Bovendien verander je ze best ook op geregelde tijd. Niemand die er dan nog wijs uit raakt welk wachtwoord bij welke account hoort.

[related_article id=”161563″]

Gelukkig bestaan er wachtwoordbeheerders die al je gebruikersnamen en wachtwoorden in een goed beveiligde kluis bewaren. Wanneer je op een website wilt inloggen, vult de wachtwoordbeheerder je aanmeldgegevens automatisch in. Daardoor hoef je zelf nog maar één wachtwoord te onthouden, namelijk het wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de wachtwoordbeheerder. Sommige wachtwoordbeheerders maken bovendien gebruik van tweestapsverificatie om de toegang tot je databank met wachtwoorden nog beter te beschermen.

Maar de wachtwoordbeheerders hebben nog één vervelend gebrek en dat is compatibiliteit met mobiele browsers en apps. Mobiele besturingssystemen laten vaak niet toe dat een applicatie rechtstreeks de gegevens van een andere app raadpleegt, zoals wachtwoordbeheerders dat doen met aanmeldformulieren. Wie een wachtwoordbeheerder op zijn mobiel toestel gebruikt is nu nog genoodzaakt om de gebruikersnaam en wachtwoord uit de wachtwoordbeheerder te kopiëren en dan in de desbetreffende app te plakken. Dat is een nogal omslachtig proces.

LastPass, één van de bekendste wachtwoordbeheerders, heeft dat probleem aangepakt in de nieuwe versie van zijn Android-app. Die is vanaf nu wel in staat om automatisch de aanmeldgegevens in te vullen in andere applicaties of een mobiele browser. Het werkt nog niet altijd even gestroomlijnd als op de desktop, maar over het algemeen werkt de functie naar behoren.

De nieuwe functionaliteit vereist Android 4.1 en werd mogelijk gemaakt door een recente aanpassing in de API’s van het mobiele besturingssysteem. Om ook met de mobiele Chrome-browser samen te werken, moet je toestel draaien op Android 4.3 of hoger. Apple werkt sinds de introductie van iOS 7 aan een eigen oplossing voor wachtwoordbeheer, de iCloud Keychain. Het grote probleem is dat die alleen werkt in het ecosysteem van Apple en niet compatibel is met andere platformen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business