Nieuws

Turkije knoeit met Google DNS-servers

Om een overheidsblokkade op enkele internetdiensten af te dwingen, onderscheppen Turkse providers internetverkeer naar de Google DNS-servers.

Turkse internetproviders onderscheppen verkeer naar de DNS-servers van Google, zo claimt het Amerikaanse bedrijf.

Google haalt daarvoor “betrouwbare rapporten” en “eigen onderzoek” aan. Het bedrijf zegt dat providers servers gebruiken die zich voordoen als de DNS-dienst van Google en dat ze het verkeer daarna weer naar hun eigen DNS-servers omleiden. Google vergelijkt de operatie met een telefoonboek waarin de nummers van sommige mensen opzettelijk verkeerd gedrukt staan.

[related_article id=”158901″]

De internetgigant vermeldt ook, in bedekte termen, het gevolg daarvan: verschillende internetdiensten worden zo onbereikbaar voor Turkse surfers. Het bedrijf zegt zijn DNS-servers in de lucht te houden “zodat je snel en veilig naar elke site kan gaan, zij het YouTube, Twitter of welke dan ook”.  

Doorn in het oog
Voor de Turkse regering zijn Twitter en recent ook YouTube een doorn in het oog, omdat deze gebruikt worden om kritiek te spuien op haar beleid. YouTube kreeg bijvoorbeeld recent veel kritiek vanwege een filmpje waarin een hoge ambtenaar een mogelijke militaire actie in Syrië bespreekt.

De regering heeft het bevel gegeven om YouTube plat te leggen, net zoals dat twee weken geleden ook al het geval was met Twitter. Dat gebeurde door Turkse providers te verplichten om de sites uit hun DNS-servers te halen. Juist daarom schakelden veel Turken over op de DNS-serves van Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business