Nieuws

Dropbox verwijdert link van gebruiker

Dropbox ziet wat jij deelt, en bepaalt of dat toelaatbaar is. Reden om je zorgen te maken?

De populaire clouddienst Dropbox verbood afgelopen wekend één van zijn gebruikers om bepaalde bestanden te delen.

De gedupeerde, een zekere Darell Whitelaw, postte een screenshot van zijn lege gedeelde map online, samen met de melding van Dropbox. Verbaasde reacties bleven niet uit.

Op het eerste gezicht lijkt het hier om een gevaarlijk precedent te gaan. Veel mensen en bedrijven gebruiken Dropbox als een soort veilige harde schijf op afstand, en de meesten van hen zullen ervan uit zijn gegaan dat de clouddienst niet het recht heeft om zomaar in hun mappen te snuffelen, laat staan zich te bemoeien met wat je ermee doet. Deze actie van Dropbox verhoogt dus niet bepaald het vertrouwen in het bedrijf.

Zoutvat
Moet je nu al je gegevens van Dropbox halen en veilig ergens in een kluis stoppen? Niet echt; je neemt de hele heisa beter met een korreltje, zo niet een vaatje zout. Het bestand in kwestie was een auteursrechtelijk beschermde video. Natuurlijk kan het zijn dat Whitelaw de film op een koosjere manier bemachtigde. Mag hij dat bestand dan niet in de cloud bewaren?

Natuurlijk wel, zegt ook Dropbox. Het bedrijf uit de VS heeft er geen problemen mee dat je films uploadt, maar het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal is illegaal en Dropbox moet zich aan de Amerikaanse wet houden. Darell overtrad die wet toen hij zijn video via Dropbox met anderen probeerde te delen.

Eigen gebruik
Zolang je geüploade bestanden voor eigen gebruik zijn, ontstaat er dus geen probleem. Alleen wanneer je iets deelt, moet je nakijken of je wel het recht hebt om dat bestand naar vrienden of collega’s door te spelen. Wanneer een bestand wordt gedeeld, wordt het automatisch vergeleken met door copyright beschermde inhoud. Blijkt het om een beschermd bestand te gaan, dan is delen niet toegestaan.

De link om te delen wordt dan door Dropbox verwijderd, en niet het bestand zelf. De clouddienst benadrukt dat hij niet in je persoonlijke mappen gaat kijken, en zeker niet aan de inhoud ervan komt.

Wil je een clouddienst waar je ongestraft films en series met het internet kan delen, dan is Dropbox dus niets voor jou. Ben je dat niet van plan, dan hoef je je van de hele heisa niet veel aan te trekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business