Nieuws

One Windows wordt hoogtepunt op Build 2014

Wat mogen we verwachten van Microsofts Build-conferentie die woensdag 2 april van start gaat? Een voorspelling.

De Build-conferentie in San Francisco zal onder meer laten zien hoe ver Microsoft al staat in het leveren van zijn One Windows, een verenigd besturingssysteem dat op veel verschillende toestellen kan draaien.

Threshold
Ook de volledige eigenschappenlijst van zowel Windows Phone 8.1 als Windows 8 Update 1 zal ongetwijfeld onthuld worden. Waarnemers verwachten ook nieuws over Windows 9 (codenaam Threshold), dat in de lente van 2015 wordt verwacht. Voor een lijst met features of beelden van de interface is het nog veel te vroeg en ook die datum is nog niet definitief.

[related_article id=”161452″]

Waarschijnlijk zal het wel gaan over een Windows 9-versie die zowel op smartphones als tablets kan draaien. Sommige bronnen beweren dat een desktop om Win 32-programma’s te draaien in deze versie ontbreekt. De apps worden geüpdatet en geïnstalleerd via de Windows Store.

Wat Windows 8.1 Update 1 betreft, zal het vermoedelijk vooral gaan over de veranderingen in het OS om gebruikers van toetsenborden en muizen tegemoet te komen. De meeste van die aanpassingen zijn al bekend. Verwacht wordt dat Update 1 al meteen op de eerste dag van Build beschikbaar wordt voor het grote publiek via Windows Update.

Persoonlijke assistent
Ook over Windows Phone 8.1 (codenaam: Blue) is al veel bekend. Een van de belangrijkste nieuwe features is Cortana, een soort persoonlijke digitale assistent. Er komt ook ondersteuning voor VPN, een nieuw notificatiecentrum, de mogelijkheid om meer tegeltjes op het homescherm te zetten, compatibiliteit met Google Calendar en een nieuwe camera-lay-out. Nokia geeft morgen ook een persconferentie waarop misschien nieuwe telefoons worden voorgesteld.

En ontwikkelaars?
Ook voor ontwikkelaars komen er veel nieuwtjes aan voor Windows Phone 8.1. XAP wordt door APPX vervangen, SemanticZoom, DatePicker en TimePicker worden beschikbaar, ondersteuning voor achtergrondtaken et cetera, zegt de website WPCentral.

In Windows 8 en Windows Phone 8 nam Microsoft al de eerste stappen om de twee platformen naar elkaar te brengen, al was het nog altijd perfect mogelijk om een app te schrijven die niet van het ene naar het andere platform gebracht kon worden.

Op Build zal vermoedelijk getoond worden hoe die integratie wordt voortgezet en hoe Windows 8 en Phone 8 nog meer code kunnen delen in taalondersteuning, lay-out- en rendering-engines, bibliotheken, tools en distributieplatformen. Naar verluidt zou Microsoft echter nog een hele weg te gaan hebben om tot deze ideale wereld te komen.

Office voor aanraakschermen
Nog een hoogtepunt worden de eerste versies van Word, Excel en PowerPoint voor aanraakschermen (codenaam: Gemini). Topman Satya Nadella heeft al aangekondigd dat deze zullen worden voorgesteld, als een soort aanvulling op de iPadversies van de Officeprogramma’s. Gemini zou nog dit jaar op de markt moeten komen. Of er een bètaversie voor het grote publiek komt, is nog niet zeker. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business