Nieuws

Microsoft onthult Windows Phone 8.1 met massa nieuwe functies

Windows Phone 8.1 wordt meer volwassen met onder andere een digitale persoonlijke assistent en verdere integratie met Windows 8.1.

Microsoft heeft op zijn Build-conferentie in San Francisco officieel het doek gelicht van het langverwachte Windows Phone 8.1. Die update brengt heel wat nieuwe functionaliteiten naar het mobiele besturingssysteem.

Een grote verrassing is de update niet, want tijdens de voorbije weken en maanden werden er al heel wat details gelekt. De meest opvallende vernieuwingen zijn de introductie van de persoonlijke digitale assistent Cortana en een verdere integratie met Windows.

[related_article id=”161452″]

Cortana, genoemd naar het gelijknamige personage uit de populaire Halo-videospellen, is de nieuwe digitale assistent op Windows Phone en moet tegengewicht bieden voor Siri op iOS en Google Now op Android. Cortana wordt aangedreven door Bing en levert de gebruiker relevante informatie op het moment dat hij daar nood aan heeft. Volgens Microsoft leert de digitale assistent de behoeften van de gebruiker beter kennen door zijn gedrag te analyseren en vragen te stellen. Cortana wordt half 2014 in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China gelanceerd. Andere landen volgen in 2015.

Met Windows Phone 8.1 zet Microsoft de strategie verder om zijn besturingssystemen dichter naar elkaar toe te brengen. Zo worden themakleur, wifi-wachtwoorden en andere instellingen gesynchroniseerd tussen al je toestellen (smartphone, pc en tablet). Wanneer je bovendien een aankoop doet in een app die compatibel is met zowel Windows als Windows Phone, zal die aankoop op beide platformen beschikbaar zijn. Ten slotte worden ook tabbladen en favorieten in Internet Explorer 11 gesynchroniseerd tussen al je apparaten.

Daarnaast heeft Microsoft nog een aantal zichtbare en minder zichtbare vernieuwingen doorgevoerd in Windows Phone 8.1, die het besturingssysteem meer volwassen maken. Een overzicht:

  • Het startscherm krijgt een derde kolom tegels. Die werd reeds op de Nokia Lumia 1520 geïntroduceerd maar wordt nu op alle toestellen toegevoegd, ongeacht het schermformaat. Daarnaast kan je vanaf nu een eigen afbeelding als achtergrond instellen.
  • Het ontgrendelscherm kan worden gepersonaliseerd met verschillende nieuwe thema’s.
  • Action Center voegt een notificatiecentrum toe dat meldingen van alle apps op één plaats verzamelt, samen met snelle toegang tot instellingen zoals wifi en bluetooth.
  • Word Flow laat toe om sneller woorden te typen door met je vinger van letter naar letter over het toetsenbord te vegen, vergelijkbaar met de werking van Swype op Android.
  • Skype werd vernieuwd en is nu geïntegreerd met de dialer, zodat je van een ‘gewoon’ telefoontje snel kan overschakelen naar een videogesprek. Skype werkt ook samen met Cortana.
  • De kalender biedt nu ook een weekoverzicht en lijkt qua ontwerp meer op Outlook op de pc.
  • Muziek, Video en Podcasts zijn opgesplitst in afzonderlijke apps die kunnen worden geüpdatet via de Windows Store.
  • Het volume van apps en media kan nu afzonderlijk geregeld worden van de beltoon en meldingen.
  • Data Sense, Wi-Fi Sense, Storage Sense en Battery Saver helpen bij een beter beheer van en controle over je mobiele data, wifi-netwerken, opslag en energieverbruik.
  • Microsoft heeft ook aan de IT-professional gedacht, met onder meer een verbeterde ondersteuning voor Mobile Device Management en VPN-ondersteuning.

Beschikbaarheid

Windows Phone 8.1 wordt in de komende maanden uitgerold naar gebruikers en zal voorgeïnstalleerd staan op nieuwe toestellen die binnenkort op de markt komen. Geregistreerde ontwikkelaars krijgen de kans om hun telefoon in de eerste helft van april te updaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business