Hoe installeer je Linux Mint op je Windows XP-computer?

Linux Mint installeren is echt niet moeilijk. Een beetje XP-gebruiker doet dit in een handomdraai.

Linux Mint installeren op een computer met Windows 8 kan een hel zijn. Met dank aan de Secure Boot-functie in Windows 8. Maar op Windows XP is het een eitje. Draai je nu nog XP en overweeg je om Mint te proberen? Dan is dit het te volgen stappenplan.

Hoe een ISO-bestand branden
Mocht je hierover nog niet beschikken, dan moet je eerst natuurlijk een programma downloaden om ISO-bestanden naar een cd of dvd te branden. Daar zijn er heel veel van, maar ik gebruik graag ImgBurn of PowerISO, twee freewareprogramma’s. Als je PowerISO gebruikt om Linux te installeren, moet je het programma wel registreren, en dat kost je 29,95 dollar.

Als je pc kan opstarten van een USB-stick, download je het best een programma waarmee je Linux kan installeren en draaien vanaf zo’n stickje. Mijn favoriet is hier Yumi for Windows, maar ook met LinuxLive USB Creator en UNetbootin kan je die klus klaren. Al deze programma’s zijn gratis. Als je kan kiezen tussen installeren vanaf een dvd of een USB-stick, zou ik voor de USB-stick gaan, omdat de installatie daarmee meestal veel sneller gaat.

Downloaden
De volgende stap is dat je Linux Mint gaat downloaden. Er zijn zes versies, maar die je nodig hebt, is de eerste in het rijtje: Cinnamon. Als je een 64 bit-pc hebt, download je de 64-bitversie. Ben je niet zeker? Ga dan voor de 32-bitversie, die loopt zowel op 32-bit- als 64-bit-pc’s.

Op de downloadpagina van Mint vind je een heleboel plaatsen waar je de software kan afhalen, de zogenaamde mirrors. Het is ook mogelijk om het OS via BitTorrent binnen te halen. Het ISO-bestand is ongeveer 1,2 gigabyte groot. Mensen met een trage internetverbinding kunnen ondertussen dus gerust een kopje koffie gaan drinken.

Zodra je het ISO-bestand hebt binnengehaald, moet je je brandprogramma gebruiken om dit op je dvd of USB-stick te zetten. Als je een dvd gebruikt, controleer deze dan op fouten. Heel veel installatieproblemen met Linux zijn te wijten aan slecht gebrande schijfjes.

Naar het BIOS
Stop nu de dvd in je dvd-lezer of de USB-stick in een USB-poort. Gewoon opnieuw opstarten is niet genoeg. Je moet eerst in je BIOS gaan en aanduiden dat je pc van de dvd of de USB-stick moet booten. Hoe je precies aan het BIOS geraakt, verschilt van pc tot pc. Meestal lukt het wel door tijdens het opstarten op de ESC- of Delete-toets te drukken. Als het niet de eerste keer lukt, kun je gewoon opnieuw proberen.

In het BIOS moet je op zoek gaan naar een menu dat Boot of Boot Options of Boot Order of iets dergelijks heet. Soms staat dit ook onder Advanced Options, Advanced BIOS Features of Other Options. Als je het gevonden hebt, verander je de volgorde waarin je pc zoekt naar opstartbestanden. In plaats van eerst op de harde schijf te zoeken, duid je aan dat hij eerst moet proberen op te starten vanaf de dvd-drive of een USB-stick. 

Proberen
Als dit gebeurd is, kan je opnieuw opstarten met de dvd in de lezer of de USB-stick in de USB-poort. Kies daarna Start Linux Mint in het eerste menu dat je ziet. Je pc zou nu meteen Linux moeten draaien, zonder dat er bestanden op de harde schijf worden gezet. Zo kan je eerst wat spelen met Mint en zien of het OS iets voor jou is.

Met een dvd’tje zal alles wat traag werken, maar toch snel genoeg om je een idee te geven van de capaciteiten van Mint. Met een USB-stick is het besturingssysteem bijna net zo snel als wanneer je alles op een harde schijf zou hebben gezet. Sommige mensen gebruiken Mint ook op die manier om ermee te werken in hotels of op bibliotheek-pc’s.

Echt installeren
Bevalt het je wel? Dan ben je klaar om Mint echt te gaan installeren. Het eerste wat je moet doen, is een complete back-up maken van je XP-machine. We gaan Mint naast XP installeren en normaliter kan je er met je XP-bestanden niets fout gaan. Maar waarom zouden we het lot tarten?

Als je op een laptop werkt, zorg dan ook dat je batterij helemaal vol is. Zonder stroom komen te zitten tijdens het installeren van een OS is echt geen goed idee. Verzeker je er ook van dat je nog minstens 7,8 GB vrije ruimte op je schijf hebt en dat je internetverbinding goed werkt.

Herstart nu opnieuw je pc naar Linux. In het eerste menu kan je ook kiezen om Mint permanent te installeren. Dubbelklik hierop en je bent op weg.

Nu zal je door verschillende menu’s moeten gaan. De meeste leggen zichzelf uit, bijvoorbeeld in welke taal je Mint wil installeren en in welke tijdzone je je bevindt. De enige wat lastigere keuze draait om hoe je je harde schijf wil partitioneren.

Partitie maken
Dat kan een behoorlijk ingewikkelde klus zijn, maar gelukkig bevat Mint een heel eenvoudige optie om het systeem naast je bestaande OS te installeren. Klik gewoon op de eerste optie in het Installation Menu: Install Linux Mint alongside them.

Hiermee nestelt Mint zich naast XP en blijft het daar voor de rest compleet van af. Meestal geef ik ongeveer de helft van de ruimte op mijn harde schijf aan Mint of de helft van wat er nog overblijft. Er zal je ook gevraagd worden welk OS je standaard wenst te gebruiken als je pc opstart. Wat je hier ook kiest, je hebt bij het opstarten altijd een paar seconden tijd om dit nog te veranderen.

Je zult je systeem ook een naam moeten geven en een gebruikersnaam en wachtwoord moeten verzinnen. Je kan ook homedirectory laten versleutelen, zodat deze beveiligd is tegen ongewenste gluurders.

Eerst alles updaten
Zodra de hele installatie klaar is, kan je naar Linux Mint booten. Ik raad je aan om je software eerst te updaten naar de laatste nieuwe versies. Wanneer je Mint updatet, wordt niet alleen het OS naar de nieuwste versie gebracht, maar ook alle andere programma’s die op je pc staan, dit in tegenstelling tot bij Windows. Om dit voor mekaar te krijgen, druk je op schild-icoontje in de menu-bar. Die staat standaard onderaan het scherm, het icoontje staat rechts. Bevestig nog even en je kan meteen met een up to date Linux-systeem aan de slag.

Veel plezier er mee! 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business