Nieuws

Geen roamingkosten meer tegen einde 2015

Europees commissaris Neelie Kroes heeft haar kerstgeschenk voor volgend jaar al uitgekozen: roamingtarieven zijn verleden tijd tegen kerstmis 2015.

Vandaag is de ‘Connected Continent’ regelgeving, voorgesteld door de Europese commissie, door de stemming in het Europees parlement geraakt.

Connected Continent kadert in het plan van de Nederlandse Eurocommissaris voor de digitale agenda en vicepresident van de Commissie Neelie Kroes om de Europese telecommarkt één te maken. Het belangrijkste aspect daarvan is de afschaffing van de roamingtarieven en de stemming er van is de voorlaatste stap in de definitieve goedkeuring van het plan. De lidstaten mogen hun zegje nog doen maar de commissie verwacht een akkoord van iedereen tegen het einde van dit jaar.

Verbonden continent

Connected Continent zag het levenslicht in september van vorig jaar. Toen werd er, enigszins optimistisch, aangenomen dat roaming al tegen het einde van dit jaar een reliek uit het verleden zou worden, maar dat blijkt toch iets langer te duren dan verwacht. Dat komt omdat het plan heel wat stadia moet doorlopen alvorens het van kracht wordt.

Twee weken geleden gaf de Europese industriecommissie haar zegen en ook nu zijn we er nog niet helemaal. Zelfs na de goedkeuring van de lidstaten eind dit jaar moeten de Europese richtlijnen nog vertaald worden naar nationale wetgeving. De deadline daarvoor wordt dus momenteel op het einde van 2015 geschat.

Het einde van de roamingtarieven is goed nieuws voor iedere gsm-gebruiker. Zonder hoge tarieven die bellen, sms"en en surfen in het buitenland bestraffen zal het gebruik van de toestellen buiten de landsgrenzen snel een stuk aantrekkelijker worden. “We zijn bijna allemaal afhankelijk van mobiele verbindingen in ons dagelijks leven”, stelt Kroes. “We hebben het recht om te weten wat we kopen, niemand mag ons in het zak zetten, en we moeten ten allen tijde een kans hebben om van gedacht te veranderen. [Europese] bedrijven moeten de kans krijgen ons allemaal te bedienen, en deze regulatie zal het eenvoudiger maken voor hen om dat te doen."

Barrières

Telecomoperatoren van hun kant vrezen dat de regelgeving een serieuze streep door hun rekening zal zijn. Het omlaag trekken van de tarieven zal hen een flinke duit kosten, zo redeneren ze. Kroes verwacht het tegendeel. Volgens haar betekenen gunstige tarieven een krachtige stimulans voor het gebruik van telefoons in het buitenland, zodat op termijn niemand z’n broek er aan zal scheuren.

Uiteindelijk wil Kroes nog verder gaan: “Achter de grote barrière van de roaming liggen nog andere obstakels die we aan het verwijderen zijn zodat Europeanen binnenkort kunnen genieten van open, naadloze communicatie, waar ze zich ook bevinden.” Een volledig opengetrokken telecommarkt, met concurrentie van operatoren op het Europese niveau in plaats van nationaal, zou de kaarten in ieder geval grondig door elkaar schudden.

Connected Contintent heeft, naast het afschaffen van de roaming, nog andere aspecten waarvan er sommige erg omstreden zijn. Zo plaveit de regelgeving de weg voor internetoperatoren om een onderscheid te maken tussen dataverkeer. Dat druist volgens critici in tegen het principe van de netneutraliteit, waarbij bandbreedte niet aan banden mag gelegd worden op basis van de oorsprong.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business