Nieuws

Controleer je spelling in élke Windows-toepassing

Werk je geregeld met een toepassing waarin een ingebouwde spellingchecker ontbreekt, probeer het dan met Tinyspell. Deze tool doet zijn ding in zowat elke Windows-applicatie.

De kans is groot dat je favoriete tekstverwerker over een ingebouwde spellingchecker beschikt. Er zijn echter nog genoeg applicaties waarbij je het zonder zo’n handige functie moet stellen. Zoals een online webmaildienst misschien, of het Kladblok of WordPad. Dan komt Tinyspell handig van pas.

Tinyspell is er in twee varianten: een die je moet installeren en een draagbare versie. Deze laatste is vooral interessant omdat je die op een verwijderbaar medium als een USB-stick kunt meenemen, zodat je de spelling in een willekeurige applicatie op elke pc kunt checken. Verder is er nog een betaalde variant (8 euro) die als voornaamste pluspunt het makkelijk overschakelen tussen verschillende talen heeft.

[download_file]

Omzetten naar Nederlands
In principe bent je met de gratis versie van Tinyspell gebonden aan de standaardtaal, Amerikaans Engels. Maar met een paar kleine ingrepen maak je daar het Nederlands van, of een van de acht andere ondersteunde talen.

[related_article id=”160534″]

Nadat je het gedownloade zipbestand van Tinyspell hebt uitgepakt (wat vreemd genoeg problematisch kan zijn, tenzij je een gratis tool als 7-Zip gebruikt) hernoem je de bestanden 100.sup en 171.lex in bijvoorbeeld 100.supeng en 171.lexeng.

Vervolgens download je het gratis Nederlands spellingwoordenboek (via de link languages op de website van Tinyspell) en pak je beide bestanden naar dezelfde map uit, waarna je 700.sup en 771.lex hernoemt in 100.sup en 171.lex. Vervolgens start je Tinyspell op, verwijder je het vinkje bij Enable only in English bij Settings en klik je op Enable Tinyspell.

Correcties onder Shift-toets
Wanneer je vervolgens een programma als Kladblok opent, zou je Tinyspell aan het werk moeten zien. Bij elk foutief gespeld woord verschijnt namelijk een tekstkadertje met het woord. Wanneer je vervolgens de linker Shift-toets indrukt krijg je een venstertje te zien met mogelijke correcties. Je hoeft er dan maar één uit te kiezen of via Add to dictionary het woord aan een (eigen) woordenboek toe te voegen.

Vanuit het contextmenu van Tinyspell (bij Applications) is het ook mogelijk aan te geven in welke applicaties Tinyspell al dan niet actief moet zijn. Wil je het bijvoorbeeld uitschakelen als je met Word bezig bent – wegens al voorzien van een uitstekende spellingchecker – stip dan Enabled aan en voeg het programma Word aan de lijst met uitzonderingen toe.

Het is ook mogelijk Tinyspell zo in te stellen dat die woorden in het Windowsklembord op spelfouten controleert. Verder bevat Tinyspell ook een klein venstertje waarin je op elk moment een woord kan intikken: je krijgt dan meteen visuele feedback over de correctheid van de spelling.

Het heeft weliswaar wat voeten in de aarde om de gratis versie van Tinyspell precies zo te krijgen zoals jij dat wil, maar als je dat eenmaal voor elkaar hebt, ontpopt het zich tot een absoluut handig programma.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business