Nieuws

Twitter weer toegestaan in Turkije, YouTube nog niet

Meer dan twee weken na het ingaan van de Turkse censuur van Twitter wordt de blokkering eindelijk opgeheven, onder druk van het grondwettelijk hof.

Er komt officieel een einde aan de controversiële en illegale verbanning van Twitter in Turkije. Het hoogste gerechtshof in het land verklaarde dat de censuur indruist tegen het recht op vrije meningsuiting en een etmaal later werd de ban ook daadwerkelijk afgevoerd.

De Turkse premier Erdogan blokkeerde de toegang tot het sociale netwerk op 20 maart. Erdogan en zijn getrouwen werden met gelekte documenten via Twitter beschuldigd van corruptie en daar kon de premier, in aanloop naar de verkiezingen, niet mee lachen. “Leugens”, noemde hij de beschuldigingen en hij ontnam zijn bevolking het recht om te twitteren, kwestie van zeker te zijn.

Niet veel later keurde een Turks gerechtshof de ban af, maar de zaak moest voor het grondwettelijk hof komen alvorens Erdogan wilde plooien. Europa, de NAVO-landen en mensenrechtenbewegingen bekritiseerden Erdogans acties en stipten aan dat het om een stap achteruit ging voor de Turkse democratie.

Macht

Hoewel het betreurenswaardig is dat Erdogan de macht heeft om een ban als die van Twitter door te voeren, is het goed nieuws dat de gerechtelijke macht in het land nog onafhankelijk genoeg is om de premier terug te fluiten wanneer hij echt te ver gaat.

Nadat de uitspraak was gevallen, werden maatregelen genomen om de ban op te heffen en 24 uur later was Twitter weer volledig toegankelijk. In de tussentijd waren de Turkse tweeters verre van monddood. Veel van de 12 miljoen gebruikers vonden een manier om de blokkade te omzeilen, en verkiezingsposters van Erdogan werden beklad met tips om dat te doen.

YouTube blijft geblokkeerd
Intussen is het nog steeds onmogelijk om YouTube te bezoeken vanuit Turkije. Erdogan verbande de videowebsite een week na Twitter omdat hij er geïmpliceerd werd in enkele andere schandalen. Je zou kunnen denken dat het gerecht ook de YouTube-censuur als ongrondwettelijk zal afdoen, maar het ziet er naar uit dat Erdogan niet gehaast is om zelf initiatief te nemen om de website opnieuw toegankelijk te maken.

Ondanks de flagrante schendingen van wat wij hier als basiswaarden zien, won Erdogans partij AKP met een overtuigende meerderheid de gemeenteraadsverkiezingen van enkele dagen geleden. Het ziet er dus naar uit dat de premier zijn laatste frats nog niet heeft uitgehaald.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business