Nieuws

Android reageert alleen op jouw aanrakingen

Software voor Android leert hoe jij een aanraakscherm bedient. Als iemand anders jouw toestel gebruikt, dan wordt dat gedetecteerd en blokkeert het.

Wachtwoorden, gebaren en vingerafdrukken zijn uitstekende tools om je telefoon te beveiligen. Ze hebben echter één nadeel: zodra een dief je toestel ontgrendelt, is de beveiliging omzeild en heeft hij of zij vrij spel.

Onderzoekers aan de cybersecurity-afdeling van het technologisch instituut van Georgia in de Verenigde Staten gingen opzoek naar een meer permanente beveiligingsmethode, en vonden die ook.

De wetenschappers ontdekten dat iedereen zijn smartphone of tablet op een unieke manier behandelt. Er zijn immers veel variabelen te definiëren bij de manier waarop je met een aanraakscherm omgaat: de druk die je zet, de snelheid waarmee je swipet, de dikte van je vingers, hoe lang je iets indrukt en zo verder…  “Iedereen is uniek wanneer hij of zij een aanraakscherm gebruikt”, aldus professor Polo Chau.

[related_article id=”161563″]

De onderzoekers ontwikkelden een systeem voor Android dat die variabelen kan meten om zo een uniek profiel voor iedere gebruiker op te stellen. Een soort vingerafdruk voor je swipegewoontes zeg maar. De software kreeg de naam LatentGesture en de eerste tests zijn erg bemoedigend.

Zodra LatentGesture een aanraakprofiel kent, vergelijkt het dat profiel met de wijze waarop er met een toestel wordt omgegaan. Wanneer die interactie afwijkt van de verwachtingen, dan wordt het toestel geblokkeerd. Twintig vrijwilligers werden aan een test onderworpen, zowel met tablets als met smartphones, en LatentGesture bleek maar liefst 97 tot 98 procent accuraat te zijn.

Chau en zijn team keken onmiddellijk naar praktische toepassingen en beseften dat een toestel in de praktijk vaak meer dan één gebruiker telt. Denk maar aan een tablet voor het hele gezin. Daarom kan LatentGesture nu al overweg met tot vijf verschillende geautoriseerde personen per toestel.

Op het einde van deze maand stellen Chau en zijn collega’s het onderzoek voor in Toronto. Of er snel een app met de beveiligingsfunctionaliteit beschikbaar zal zijn blijft afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business