Het is vandaag vijftig jaar geleden dat IBM de System/360 op de markt bracht, de eerste mainframecomputer. Hij is nog steeds onmisbaar.

Advertentie

 

"Het mainframe is dood", zegt de een. "Het mainframe beleeft zijn comeback", volgens de ander. Beiden hebben gelijk, zo blijkt uit een recente analyse van onze collega"s van Smart Business.

Voor alle duidelijkheid: servers op basis van X86-technologie vormen veruit de grootste groep serversystemen binnen de zakelijke markt. Voor mainframesystemen lijkt nu de situatie te gelden dat bedrijven die deze systemen willen en kunnen vervangen dit nu wel gedaan hebben.

De gebruikersgroep van mainframesystemen blijft de laatste jaren vrijwel constant op iets meer dan 3 procent van de locaties. Het mainframe verdwijnt dus zeker niet. 

Afhankelijk
In de loop van vijf decennia hebben de afstammelingen van de eerste mainframecomputer talloze uitvindingen mogelijk gemaakt, van barcodes en het verkeerslichtsysteem tot transacties op de moderne beurs en het boeken van een vlucht.

Waar de meeste consumenten niet beseffen dat ze elke dag gebruikmaken van een mainframe, zouden ze onmogelijk zonder kunnen. Vrijwel alle grote organisaties zijn van mainframes afhankelijk bij het verwerken van hun zwaarste, meest data-intensieve taken. Enkele voorbeelden:

– Creditcarddienst Visa verwerkt jaarlijks 20 procent van ’s werelds bruto nationaal product met mainframes. 
– Medische wetenschappers proberen nieuwe behandelingen voor reuma te ontdekken met behulp van analytics op het mainframe.
– In Ghana wordt geprobeerd om de HIV-overdracht van moeder op kind te vertragen met bigdata-analyse op mainframes.

Momenteel zien we opnieuw ontwikkelingen in de ICT-wereld die van even groot belang zijn als de introductie van de 360. Mainframe-capaciteit lijkt vandaag evenwel voor iedereen weggelegd. Niet alleen multinationals, maar ook startende bedrijven, studenten en consumenten krijgen steeds meer toegang tot de capaciteit van supermachines via de cloud.