Nieuws

Blindenbril geeft drager aanwijzingen

Een futuristische wearable geeft blinden ongeziene mogelijkheden.

In deze tijd van wearables wordt ook onze slechtziende of blinde medemens niet uit het oog verloren. Het kleine Israëlische bedrijf Orcam ontwikkelde een bril die zelfs blinden moet verder helpen.

Het toestel maakt gebruik van een ingenieuze combinatie van beeldherkenning en spraaksoftware, en plaveit de weg voor een nieuwe categorie van wearables voor iedereen.

Orcams bril is voorzien van twee camera’s die omgevingsbeelden opnemen. De beelden worden doorgestuurd naar een zakcomputer ter grootte van een smartphone. Software interpreteert de beelden en een computerstem zegt vervolgens aan de drager waar hij naar kijkt. Als je met je vinger in een bepaalde richting wijst, focust het toestel zijn aandacht ergens op.

Ingrediënten

Het is niet moeilijk om te zien hoe de wearable voor blinden de dagelijkse navigatie in een stad zal vergemakkelijken. De bril detecteert immers nuttige objecten zoals stoplichten, zodat de gebruiker veilig de straat kan oversteken wanneer het groen is.

Ook voor gespecialiseerdere zaken komt de technologie van pas. In de supermarkt kan de software producten herkennen en zelfs ingrediënten voorlezen. De bril is te koop voor het dollarequivalent van ongeveer 2.000 euro. Dat lijkt misschien veel, maar alternatieve systemen zijn een stuk duurder en Orcams bril is in staat heel wat vrijheid terug te geven aan mensen met een visuele beperking.

Intel heeft belangstelling
Er zit wel wat in de verfijnde technologie, dacht ook Intel. De microtechnologiegigant zou in het kader van zijn Make It Wearable-project serieus geïnvesteerd hebben in Orcam. Niet slecht voor een bedrijfje dat amper twee jaar bestaat.

De zaakvoerder van Orcam beseft ook dat hij met de technologie en de beelddatabase op een gouden ei zit. Hij belooft dan ook om in de nabije toekomst nieuwe innovatieve toestellen op de markt te brengen, maar wil nog geen tipje van de sluier oplichten. Met de bril lijkt er al vast een grote stap in de richting van een nieuwe categorie van krachtige wearables te zijn gezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business