Nieuws

Opslagcapaciteit kan datagroei niet bijbenen

Het zogenaamde internet der dingen zal de hoeveelheid digitale data wereldwijd flink opschroeven. Zo verdubbelt de omvang van het digitale universum elke twee jaar.

De opkomst van draadloze technologieën en slimme producten, ook wel als het internet der dingen samengevat, zal de hoeveelheid digitale data wereldwijd flink opschroeven.

Zo verdubbelt de omvang van het digital universum elke twee jaar. Tussen 2013 en 2020 zal de totale hoeveelheid vertienvoudigen van 4,4 biljoen gigabytes (4,4 ZB) naar 44 biljoen gigabytes (44 ZB). 

De cijfers komen uit een studie uitgevoerd door IDC in opdracht van EMC. Het onderzoek meet en voorspelt de hoeveelheid digitale gegevens die jaarlijks wereldwijd worden gecreëerd (digital universe). 

65 iPhones
De data-aangroei komt ook van jou en van mij. Het gemiddelde huishouden schept vandaag de dag genoeg data om 65 iPhones (van 32 GB) per jaar te vullen. In 2020 stijgt dit naar 318 iPhones. 

Met de huidige hoeveelheid digitale data kunnen we zoveel iPads vullen dat je een stapel kunt bouwen die voor twee derde de afstand tot de maan overbrugt. In 2020 is die stap zover gegroeid dat die afstand zelfs 6,6 maal kan worden overbrugd.  

200 miljard apparaten
Vooral het internet der dingen is een belangrijke drijfveer. Dat bestaat uit miljarden alledaagse voorwerpen die zijn uitgerust met unieke identificatienummers en data automatisch ontvangen of generen, opslaan en rapporteren. Bijvoorbeeld een hardloopschoen die bijhoudt hoe snel je loopt of een brug die verkeerspatronen volgt.

Volgens IDC zijn er op dit moment 200 miljard apparaten met sensoren die data kunnen genereren. Zeven procent  (of 14 miljard) daarvan is al verbonden en communiceert al via het internet.

De data van deze aangesloten apparaten vertegenwoordigen momenteel al twee procent van de totale hoeveelheid digitale data wereldwijd. IDC voorspelt dat het aantal aangesloten apparaten in 2020 zal groeien naar 32 miljard, wat neerkomt op tien procent van de totale digitale data wereldwijd.

Andere opvallende bevindingen:

– Data overtreffen opslag: De wereldwijde hoeveelheid beschikbare opslagcapaciteit (ongebruikte bytes) in alle mediatypes groeit langzamer dan de productie van de data zelf (het digitale universum dus). In 2013 kon de beschikbare opslagcapaciteit slechts 33 procent van het digitale universum aan. In 2020 is het in staat om minder dan 15 procent op te slaan. Gelukkig is het merendeel van de data tijdelijk van aard, zoals streaming data van Netflix, digitale tv. En dat vereist geen langdurige opslag. 

– Clouddata zullen verdubbelen: In 2013 werd minder dan 20 procent van de data in het digitale universum ‘geraakt’ door de cloud. In 2020 zal dit percentage verdubbelen naar 40 procent. 

– Consumenten creëren data maar bedrijven zijn ervoor verantwoordelijk: Twee derde van de bits in het digital universe wordt gecreëerd door consumenten en werknemers, maar bedrijven zijn verantwoordelijk voor 85 procent. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business