Nieuws

Botnet ontfutselde 50.000 Nederlandse accountgegevens

Een botnet dat miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden van Duitsers heeft gestolen, heeft ook in Nederland slachtoffers gemaakt.

Een botnet dat voornamelijk in Duitsland slachtoffers heeft gemaakt, heeft ook in Nederland 50.000 accountgegevens weten te ontfutselen. Dat meldt het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum.

De Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik kreeg begin deze maand een server in handen waarop miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden van Duitsers stonden, die werden bemachtigd via een botnet. Het NCSC heeft die buitgemaakte gegevens onderzocht op accountgegevens van organisaties in zijn doelgroep, rijksoverheid en vitale sectoren.

De getroffen organisaties zijn door het NCSC op de hoogte gebracht. Onder meer de gegevens van 2.000 klanten van de Nederlandse provider Ziggo werden gecompromitteerd, zo schrijft Tweakers.

Volgens het NCSC werden ook oudere gegevens aangetroffen, waardoor het risico kleiner wordt dat criminelen er schade mee kunnen aanrichten omdat de wachtwoorden ondertussen al werden veranderd of domeinnamen niet meer in gebruik zijn.

Wie wil nagaan of hij slachtoffer is gevallen, kan dat doen via deze website die werd opgericht door het NCSC in samenwerking met hun Duitstalige collega’s van het BSI. Als blijkt dat je account getroffen is, raadt de NCSC aan om je wachtwoorden zo snel mogelijk te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business