Proximus- en Base-klanten met een iPhone 5 of hoger hebben vanaf nu toegang tot 4G. Daarmee is de exclusiviteit van Mobistar eindelijk voorbij.


Sinds vrijdagavond kan elke Belg met een iPhone 5 of hoger genieten van een snelle 4G-verbinding. Na een lange periode van exclusiviteit voor Mobistar, heeft Apple de ondersteuning voor de 4G-netwerken van Proximus en Base eindelijk geactiveerd.

Base had half april reeds aangekondigd dat zijn 4G-netwerk vanaf 2 mei toegankelijk zou zijn voor iPhone-gebruikers. Die datum lijkt echter een aantal dagen naar voor te zijn geschoven, want verschillende klanten melden dat ze nu reeds met hun iPhone op 4G kunnen surfen. Dat geldt meteen ook voor MVNO-klanten van de operator, zoals Mobile Vikings.


[related_article id=”158256″]

Ook Proximus-klanten laten weten dat de toegang tot 4G voor hen werd opengezet. In tegenstelling tot Base had Proximus hier nog niet op voorhand over gecommuniceerd, maar de provider heeft het nieuws ondertussen tegenover Belga bevestigd. Als deel van de overeenkomst zal de iPhone vanaf deze zomer ook in Proximus-winkels worden verkocht.

Om 4G te kunnen gebruiken, moet je wel eerst de nieuwe providerinstellingen installeren. Die worden normaal gezien automatisch door Apple aangeboden, maar je kan ook handmatig controleren of ze beschikbaar zijn. Ga daarvoor op je iPhone onder ‘Instellingen’ naar ‘Algemeen’ en kies voor ‘Info’. Indien er een update beschikbaar is, verschijnt er automatisch een melding. Kies voor ‘Werk bij’ om de nieuwe providerinstellingen te installeren.

Tot dit weekend hadden enkel klanten van Mobistar toegang tot 4G op hun iPhone omdat de provider een bijzonder partnerschap had met Apple. Dat zette heel wat kwaad bloed bij de andere operatoren en leidde zelfs tot inmenging van de federale regering, die begin dit jaar een wetsvoorstel heeft goedgekeurd dat smartphonefabrikanten verbiedt om 4G voor bepaalde operatoren te verbieden. Apple lijkt hier dus gehoor aan te geven.