Nieuws

Hulpdiensten surfen met één simkaart op alle 3G-netwerken

Belgische hulpdiensten krijgen voortaan met één simkaart toegang tot de 3G-netwerken van alle operatoren om een stabiele dataverbinding te garanderen.

Astrid, de gespecialiseerde telecomoperator van de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten, heeft vandaag Blue Light Mobile gelanceerd, waarmee hulpverleners met één simkaart toegang krijgen tot de drie Belgische 3G-netwerken voor een gegarandeerde dataverbinding.

Het Astrid-radionetwerk is voornamelijk ontwikkeld voor spraakcommunicatie en lichte datatoepassingen. De operator verwacht zich in de toekomst echter aan een sterke groei van datatoepassingen. Om daarop voorbereid te zijn, werd Blue Light Mobile in het leven geroepen, een data-aanbod dat aangepast is aan de specifieke noden van hulp- en veiligheidsdiensten.

“Ambulanciers zullen op weg naar de plaats van het ongeval sneller gegevens hebben over de patiënt, de politie zal de foto van geseinde of vermiste personen sneller bij de hand hebben. De dienstverlening van de hulp- en veiligheidsdiensten zal er nog beter op worden,” zegt Daniel Haché, directeur Externe Relaties bij Astrid, in een persbericht.

Met Blue Light Mobile kunnen de hulpdiensten met één simkaart gebruikmaken van de drie beschikbare commerciële 3G-netwerken in België, namelijk dat van Proximus, Mobistar en Base. Daarnaast krijgen ze ook toegang tot de netwerken van 11 operatoren in de omringende buurlanden. Op die manier beschikken de hulpverleners altijd over de beste dekking in België en in de grensstreek.

Op plaatsen waar de dekking van een netwerk te laag is, schakelt de simkaart automatisch over op een ander netwerk met een betere dekking. Bovendien krijgen de hulpverleners voorrang op andere gebruikers van het netwerk, zodat de dataverbinding gegarandeerd blijft. Astrid heeft daarbij extra garanties ingebouwd om de gegevens te beveiligen. De simkaart geeft toegang tot een afgesloten cloud voor eigen toepassingen en om gegevens uit te wisselen.

Blue Light Mobile werd de voorbije maanden reeds uitgebreid getest door een tiental politie- en brandweerdiensten en de ervaringen waren tot nu toe zeer positief. Astrid is wereldwijd de eerste om een dergelijke dienst in het leven te roepen. “We hebben intussen al heel wat buitenlandse experts over de vloer gehad die interesse hebben om een gelijkaardig aanbod uit te bouwen,” zegt projectverantwoordelijke Christian Mouraux.

3gastridblue light mobiledatahulpverleningnetwerknieuwssimkaarttelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN