Nieuws

Niet elke MacBook is gelijk

Apple bestelt dezelfde onderdelen voor MacBooks bij verschillende fabrikanten, maar vertelt niet welk merk waar in zit. Met prestatieverschillen voor zogenaamd identieke laptops tot gevolg.

Elke mens wordt misschien gelijk geboren, voor een MacBook Air gaat dat niet op.

Enkele dagen geleden kwam er onrustwekkend nieuws van Macworld. De website onderwierp de nieuwste MacBook aan een serie rigoureuze tests en wat bleek: het model van 2014 presteerde slechter op het gebied van opslag dan de 2013-editie. De website claimde dat de tests consistent waren en de conclusie was onvermijdelijk: De 2014 MacBook Air bezit een tragere SSD dan die van vorig jaar. Maar is dat wel zo?

[related_article id=”158256″]

Spijtig genoeg niet, want dat zou de zaak gemakkelijk maken. De werkelijkheid  is ingewikkelder en niet bepaald klantvriendelijk: Sommige MacBooks, van dezelfde generatie, zijn beter dan andere en er is geen manier om als consument te weten welk vlees jij in de kuip hebt totdat je aan het vergelijken slaat.

Verschil in SSD"s en schermen
De blogsite Other World Computing bracht dat gisteren aan het licht, nadat de website een gelijkaardige ontdekking maakte met de modellen van 2013. Voor iedere MacBook Air worden onderdelen besteld met exact dezelfde specificaties. Apple bestelt die onderdelen echter niet bij één fabrikant, maar bij meerdere. Zo maakt zowel Toshiba, Samsung, Micron Technology als Sandisk SSD’s voor de MacBook. Het probleem is dat niet ieder bedrijf daar even goed in is.

Naargelang van welke fabrikant de SSD in jouw MacBook afkomstig is, zal je dus lichtjes andere prestaties krijgen. Dat verschil beperkt zich niet tot de solidstatedrives van de MacBook Air, ook bij de retinaschermen van de MacBook Pro is er verschil te merken om diezelfde reden.

De lotto
Dan kies je toch gewoon de laptop met de beste onderdelen? Natuurlijk niet. Apple heeft voor zijn openheid nog nooit prijzen gewonnen. Voor de consument staat er nergens vermeld welke onderdelen er precies in een bepaald toestel zitten. Een MacBook kopen is bijgevolg een beetje als de lotto spelen. Je betaalt een vast bedrag, misschien win je, misschien ook niet. Het maakt shoppen voor elektronica alleszins spannender.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business