Eerste indruk Huawei Ascend P7

Huawei heeft zijn nieuwe vlaggenschip, de Ascend P7, aan het publiek voorgesteld. Wij gingen kort aan de slag met de smartphone.

Tijdens een persevenement in Parijs heeft Huawei de Ascend P7 onthuld. De nieuwe vlaggenschipsmartphone introduceert onder meer ondersteuning voor dualsim en een frontcamera met 8 megapixels. 

De Ascend P7 bouwt verder op de Ascend P6 die in juni van vorig jaar werd gelanceerd als de dunste smartphone op dat moment. Van die smartphone werden meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 100 markten. Volgens Richard Yu, CEO van Huawei Consumer Business Group, was het toestel daarmee een groot succes en speelde de P6 een belangrijke rol in de toegenomen zichtbaarheid van Huawei als smartphonemerk. 

[related_article id=”161563″]

Extra opslag of dualsim

Met de nieuwe Ascend P7 hoopt Huawei dat succes verder te zetten. De P7 beschikt over een 5 inch Full HD-scherm (445 ppi) en wordt aangedreven door een 1,8 GHz quadcoreprocessor en 2GB RAM. Het intern geheugen bedraagt 16 GB, maar kan nog worden uitgebreid met een microSD-kaartje. Het geheugenkaartslot doet overigens ook dienst als slot voor een tweede simkaart. In principe kan je dus kiezen voor dualsim-functionaliteit of extra opslagruimte, maar navraag leert ons dat dualsim in Europa niet wordt ondersteund. Een gemiste kans, want veel consumenten wensen deze functionaliteit in een vlaggenschiptoestel. 

De Ascend P7 volgt hetzelfde ontwerp dat we reeds kennen van de Ascend P6, maar ditmaal werd er gekozen voor een glazen achterpaneel met daaronder een metaaltextuur als afwerking. Ondanks dat glazen paneel is Huawei er naar eigen zeggen in geslaagd om de temperatuur van de smartphone met 7 procent naar beneden te halen. Benieuwd of dat ook in de praktijk te merken is.

De telefoon is met 6,5 mm iets dikker dan de P6, die 6,18 mm dun is, maar daar staat wel 4G-ondersteuning tegenover. Huawei heeft gekozen voor twee compacte antennes die de signaalontvangst met de helft zouden moeten verbeteren. Een klein offer dus. Het toestel weegt bovendien erg licht, zo’n 124 gram, en beschikt over dunne schermranden waardoor 72,16 procent van de voorkant door het scherm wordt ingepalmd. Huawei heeft eindelijk geluisterd en de audiojack naar de bovenkant van de smartphone verplaatst. De USB-aansluiting zit vanaf nu onderaan, waar hij logischerwijs hoort. De aan/uit-knop zit aan de rechterkant op de plaats waar bij rechtshandigen de duim in een natuurlijke houding rust. 

Groufies

Zoals dat bij wel meer fabrikanten tegenwoordig het geval is, heeft Huawei extra aandacht besteed aan de camera-ervaring op de P7. De 13 megapixelcamera aan de achterzijde maakt gebruik van een Image Signal Processor van Altek, die evenwaardig is aan de processors die je in digitale spiegelreflexcamera"s terugvindt. De camera ondersteunt ruisonderdrukking en gaat tot 3600 ISO, zodat je in slechte lichtomstandigheden foto’s kan maken met minder ruis, die bovendien ook helderder zijn en meer details tonen. 

Een andere functie die Huawei van DSLR’s heeft afgekeken, is spotmetering. Net zoals je op de meeste smartphones handmatig kan scherpstellen door ergens op het scherm te tikken, kan je op de P7 manueel bepalen op welk deel van de scène de camera zich moet baseren voor het berekenen van de belichtingstijd. Zo heb je meer controle over de belichting van je foto en kan je over- of onderbelichting voorkomen. Het  klinkt veelbelovend, maar een test zal moeten uitwijzen of het ook echt goed werkt. 

 Het Smart Preview Window helpt om je selfie te kadreren, terwijl je toch recht in de lens kan kijken.

Ook de frontcamera werd grondig onder handen genomen. Die telt maar liefst 8 megapixels en beschikt over allerhande snufjes om - je kon het al raden - betere selfies te maken. Natuurlijk is de Automatic Beauty  Enhancer, die op de P6 werd geïntroduceerd, weer van de partij en ook het Smart Preview Window van de Ascend G6 vinden we op de P7 terug. Het nut van dat laatste is me eerst niet helemaal duidelijk, maar door de positionering onmiddellijk onder de camera, helpt het venster om je selfie beter te kadreren terwijl je naar de camera kijkt. Nieuw in de Ascend P7 is de functie om panoramische groepselfies te maken. Huawei noemt ze zelf "groufies", maar laat ons hopen dat die naam niet blijft plakken. 

Nieuw jasje

De Ascend P7 draait op Android 4.2.2 KitKat met daarover een nieuwe versie van Huaweis grafische schil Emotion UI. Die ziet er nu wat rustiger uit dan de vorige versie en heeft onder andere nieuwe icoontjes gekregen. Natuurlijk kan je ook nog altijd zelf online thema’s downloaden om op je toestel te installeren. 

Helemaal nieuw is het Iconic Lock Screen, waarbij vooral het nieuwe snelmenu opvalt. Door van de onderkant van het scherm naar boven te vegen, krijg je toegang tot een controlepaneel met snelle instellingen en een zaklamp. Het is een vooruitgang ten opzichte van voorheen, maar Emotion UI blijft een beknotting van de vrijheid die we van standaard Android gewoon zijn.  

 

De functie Ultra Power Saving schakelt alle overbodige functies uit, zodat je batterij het nog zo lang mogelijk kan uitzingen.

Een leuke nieuwe functie is de Application Manager. Daarmee kan je kiezen om bepaalde apps op de achtergrond automatisch mee te laten opstarten wanneer je de P7 aanzet. Een andere functionaliteit die werd toegevoegd – en die we tegenwoordig bij meer vlaggenschepen zien opduiken – is Ultra Power Saving. Die schakelt zo goed als alle functies uit, met uitzondering van bellen en sms’en, zodat je het batterijleven nog zo lang mogelijk kan rekken. In deze energiespaarstand zou de batterij het met de laatste 10 procent nog een dag moeten uitzingen in standby. De batterij heeft overigens een capaciteit van 2.500 mAh en Huawei belooft dat je daar twee dagen mee toekomt bij normaal gebruik. 

De Ascend P7 zal vanaf 7 juni in de eerste markten beschikbaar zijn, waaronder ook België en Nederland, en wordt geleverd in drie verschillende kleuren: (blauw)zwart, wit en roze. Het nieuwe vlaggenschip van Huawei zal voor een adviesprijs van 449 euro over de toonbank gaan. Wij gaan aan de slag met het toestel en brengen binnenkort een uitgebreide review van deze nieuwe Chinese smartphone.

Specificaties

  • Scherm: 5 inch, 1920×1080 pixels, 445 ppi
  • CPU: HiSilicon Kirin 910T Quad-core 1,8 GHz
  • GPU: Mali-450 MP4
  • RAM: 2 GB
  • Opslag: 16 GB (uitbreidbaar)
  • Camera: 13 MP AF camera + 8 MP frontcamera
  • Netwerk: Wi-Fi 802.11 b/g/n, LTE 4G, 3G
  • Verbinding: Bluetooth 4.0, NFC
  • Batterij: 2.500 mAh
  • OS: Android 4.4.2 + Emotion UI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business