Nieuws

Windows XP-risico makkelijk te halveren

Het beveiligingsrisico dat je loopt als je Windows XP blijft gebruiken, is eenvoudig op zijn minst al te halveren. Dat blijkt uit een analyse van recente Microsoftpatches.

Het beveiligingsrisico dat je loopt als je het niet meer ondersteunde Windows XP blijft gebruiken, is eenvoudig te halveren. Dat blijkt uit een analyse van recente Microsoftpatches.

Een analyse door Computerworld van pleisters die Microsoft plakte in de tweede helft van 2013 bevestigt wat security-experts al aanraden. Verwijder Internet Explorer en stap over op een niet-Microsoftbrowser, als je Windows XP toch blijft gebruiken.

[related_article id=”161452″]

Microsoft repareert sinds ruim een maand geen kwetsbaarheden meer in Windows XP. Je riskeert dus een inbraak op je pc als je het besturingssysteem blijft gebruiken. Maar een optelling van recente patches toont aan dat de meeste lekken van toepassing zijn op Internet Explorer, en dat de browser een groter gevaar vormt dan het systeem zelf, zo berekende Gregg Keizer van Computerworld.

In de laatste zes maanden van 2013 herstelde Microsoft volgens Keizers tellingen negentien kritieke kwetsbaarheden in de Internet Explorer-versies die op XP draaien: IE6, IE7 en IE8. Kritiek wil zeggen dat een hacker die zo’n lek weet uit te buiten malware op je pc kan installeren. In dezelfde periode dichtte Microsoft zestien kritieke gaten in Windows XP. Vijftien daarvan werden ook gedicht op Windows 7 of Windows 8.

Dat laatste is cruciaal in het hele verhaal. Hackers maken gebruik van de techniek reverse engineering. Als er een patch voor software wordt uitgebracht, gaan zij kijken of de fout ook in een oudere versie schuilt. Als die oudere versies niet meer worden gerepareerd, blijven deze lekken dus bestaan bij gebruikers die er nog mee werken.

Dit maakt Windows XP kwetsbaar in combinatie met genoemde Internet Explorer-versies. Microsoft waarschuwde in oktober 2013 zelf al voor de toegepaste techniek. Uiteraard niet met het advies om van de browser af te stappen, maar van het besturingssysteem.

Als Microsoft in de toekomst kwetsbaarheden dicht in de versies 6, 7 en 8 van Internet Explorer, wordt het voor hackers erg makkelijk om exploitcode voor deze lekken te schrijven en los te laten op pc’s met Windows XP. Mede om deze reden repareerde Microsoft op 1 mei alsnog een zwaar lek in Internet Explorer, ook voor het eigenlijk niet meer geholpen XP.

De oplossing voor de verstokte XP-gebruiker is simpel: verwijder Internet Explorer en zoek een alternatieve browser. In de tweede helft van vorig jaar zou dat het risico op beveiligingsproblemen met 57% hebben teruggebracht, zo leidt Keizer af uit zijn rekensom.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business