Nieuws

Bankautomaat leest de aders in je vingers

Een netwerk van bankautomaten in Polen wil klanten geld laten afhalen met niets anders dan hun vingers. Geen bankkaarten meer nodig.

ITCard, de grootste bankautomatenoperator van Polen, zal tegen het einde van dit jaar een nieuw netwerk opzetten van meer dan 1700 toestellen die biometrische authenticatie gebruiken om de identiteit van gebruikers te herkennen. Gebruikers zullen geen bankkaarten meer nodig hebben: hun vingers volstaan.

Planet Cash, zoals het nieuwe netwerk gedoopt werd, zal biometrische lezers van het Japanse bedrijf Hitachi aan boord hebben. Die herkennen niet je vingerafdruk, maar het patroon van adertjes in je vinger, door gebruik te maken van bijna-infrarood licht.

Het idee is natuurlijk dat dit systeem moeilijker te omzeilen is dan vingerafdrukken: zelfs wanneer iemand zo ver zou gaan om de vinger van z"n slachtoffer af te snijden, kan hij niet aan diens bankrekening. Door een afgesneden vinger stroomt immers geen bloed meer, waardoor het systeem niets kan registreren.

Volgens ITCard wordt Planet Cash het eerste bankonafhankelijke netwerk bankautomaten dat deze technologie in Europa zal implementeren. Ze zijn echter niet de eersten die deze technologie gebruiken; een paar Poolse banken experimenteren al een tijdje met dit systeem. Het punt zit hem natuurlijk in dat "bankonafhankelijke": Planet Cash is niet gebonden aan één bepaalde bank, waardoor alle banken die geïnteresseerd zijn het netwerk kunnen gaan ondersteunen en aanbieden aan hun klanten.

De vinger-adertechnologie wordt al ingezet in landen als Japan, Rusland en Turkije. Volgens Hitachi zijn er onderhandelingen aan de gang om het Poolse netwerk automaten te verbinden met het Turkse, "om het eerste internationale netwerk bankautomaten te wereld op te zetten". Hoewel er nog geen planning vrijgegeven is.

ITCard zelf is ook niet van plan om zich te beperken tot banken. Eerder deze week kondigde het ook al aan dat het een deal sloot met de stad Lomza, in het noord-oosten van Polen, om de biometrische authenticatie te gebruiken voor publieke diensten, zoals zwembaden en openbaar vervoer. Dat programma wordt overigens gedeeltelijk gefinancierd door Europa.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business