Nieuws

Wat we verwachten van de iPhone 6

Zoals altijd wordt er weer van alles gelekt en gespeculeerd over Apples volgende versie van de populaire iPhone. We zetten alle gefundeerde geruchten voor je op een rijtje.

Apples volgende iPhone is cruciaal voor de toekomst van het bedrijf.

Dat is niet zo"n vreemde vaststelling: de iPhone verzorgde in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst dik de helft van Apples volledige winst. Het bedrijf investeert dan ook heel wat moeite in het opfrissen van de iPhone. Meer dan het dat bij enig ander product in doet.

[related_article id=”158256″]

Het is dan ook een hele uitdaging om het grote publiek warm te blijven maken voor de iPhone, concurrentie genoeg. Zoals altijd blijft het een mysterie wat Apple deze herfst zal aankondigen omtrent z"n mobiele paradepaardje. Maar naar goede gewoonte werd er al flink wat geloofwaardig klinkende informatie gelekt.

De iPhone 6, de premium-uitvoering van de telefoon, staat natuurlijk in het middelpunt van de aandacht. Of de iPhone 5C, die het zacht gezegd niet denderend doet, zal blijven voortbestaan is maar zeer de vraag.

Dit is wat we vandaag denken te weten over het komende vlaggenschip.

Hij krijgt een splinternieuw, groter, dunner jasje
Verschillende lekken wijzen op een volledig vernieuwd metalen chassis, dat voor zijn look wat teruggrijpt naar de iPhone 3G, met afgeronde hoeken en een slankere lijn. Ook zou de bezel tussen de behuizing en het scherm dunner worden.

Het scherm zou dan weer een upgrade krijgen als het op afmetingen aankomt: na jarenlang vastgehouden te hebben aan een relatief klein schermformaat wordt er nu gezegd dat Apple voor een 4,7 inchscherm zal opteren. In dezelfde ratio die iPhonegebruikers gewend zijn, maar dus wel met een extra rij app-icoontjes.

Na het proces van het bedrijf tegen Samsung concludeerden een aantal bronnen dat Apple van plan zou zijn een 5,5 inch-phablet uit te brengen, maar de websites met de sterkste reputaties gaan niet mee in die theorie.

De schermresolutie zal verhoogd worden
Er wordt gesuggereerd dat Apple aan een scherper scherm werkt, met een resolutie van 1704×960 pixels. Die resolutie zou inhouden dat ontwikkelaars geen extra werk meer moeten steken in het vergroten van hun apps om te draaien op grotere schermen. De pixeldensiteit zou daarmee op 356-416 pixels per inch belanden, flink boven de limiet van 300 ppi die het netvlies kan waarnemen.

Deze wijziging zou belangrijk zijn omdat het de fragmentatie van fysieke afmetingen en resoluties zou verhelpen die Apple-developers zo vervloeken.

Hij wordt uitgerust met een sterker saffierkristallen scherm
Een nieuw saffierscherm zou de iPhone 6 veel sterker en krasbestendiger maken. Deze technologie wordt vandaag al gebruikt in de Touch ID-sensor in de iPhone 5s.

Verschillende rapporten wijzen erop dat Apple de productie van het saffierkristal opdrijft. Dat zou erop kunnen wijzen dat de samenwerking tussen Apple en Corning, de producent van het nu gebruikte Gorilla Glass, voorbij is.

Dit gerucht komt niet volledig uit de lucht vallen. Canonical, de maker van het Ubuntu-OS, liet zich recent ontvallen dat Apple een voorraad voor drie jaar aan saffierschermen opgekocht had, vermoedelijk voor de iPhone 6.

Hij zal het snellere 802.11ac-netwerk ondersteunen
802.11ac is de laatste en snelste standaard voor wifinetwerken. Volgens verschillende analisten zal de nieuwe iPhone deze standaard ondersteunen, om zo snelheden tot 1 gigabit per seconde te kunnen halen.

De camera zal een hogere resolutie hebben
De iPhone 5s heeft een camera van 8 megapixels en was daarmee een lichte verbetering ten opzichte van zijn voorgangers.

De iPhone stond aanvankelijk bekend als dé beste telefoon voor fotografieliefhebbers dankzij een combinatie van goede hardware en superieure software. Maar het afgelopen jaar kwamen er een aantal flinke concurrenten op de markt.

Hogeresolutie-cameratelefoons zoals de Nokia 1020 – aangevoerd door Ari Pertinen, die recent door Apple werd weggekaapt – staken de iPhone op vlak van megapixels vlotjes voorbij.

Hoewel de iPhonesoftware nog steeds een lengte voorligt op zijn rivalen, is er toch ruimte voor verbetering. De recente deal met InvenSense kan erop wijzen dat de Apple zijn volgende smartphone wil uitrusten met elektronische beeldstabilisatie; dat zou wazige beelden tegengaan.

Ook in het hardwaredepartement wordt gewerkt aan een upgrade: de nieuwe generatie zou een 13-megapixelcamera aan boord krijgen. Zo wordt er gezegd dat Apple in onderhandeling is met Sony over de cameracomponenten. Een andere mogelijkheid is het vergroten van de fysieke pixelgrootte, waardoor er meer licht op kan vallen en de fotokwaliteit erop vooruitgaat.

En nu de selfierage duidelijk een blijvend fenomeen blijkt, zou ook een upgrade voor de frontcamera niet zo gek zijn.

Hij krijgt een A8-processor en verbeterde omgevingssensors
De grote iPhone-releases hebben altijd synoniem gestaan met een nieuwe versie van de A-processors, en dus wordt ook dit jaar de A8-chip verwacht, die net als zijn voorganger 64 bit-technologie gebruikt.

Ook de sensors zouden wel eens verbeterd kunnen worden, en er wordt gefluisterd over nieuwe omgevingssensors, die vochtigheid en temperatuur kunnen meten. Die zouden noodzakelijk zijn om de eveneens onbevestigde Healthbook-app te ondersteunen.

iOS 8 is onderweg, met nieuwe features
Nu ja, dat is in feite niet echt een gerucht; het zou maar erg eigenaardig zijn als Apple niet werkte aan de volgende versie van zijn mobiele OS. Wat de volgende versie met zich mee zal brengen – een nieuw ontwerp, verse features – is echter al even wazig als de nieuwigheden aan de hardware van de telefoon.

Eén hardnekkig gerucht betreft het zogenaamde Healthbook: een gezondheidsapp die Cupertino moet lanceren in het domein van fitness en gezondheid. De nieuwe app zou je bloeddruk en hartslag kunnen meten en fungeren als een logboek voor allerlei gegevens, van je fysieke activiteit tot je eten. Aangezien Apple recent een aantal medische experts aangeworven heeft, kan Healthbook wel eens snel van de persen rollen. Of de nieuwe app verbonden zal worden met een eventuele iWatch is eveneens een raadsel.

Siri zou dan weer geüpdatet worden met liedjesherkenning. Apple wordt verwacht Shazam als partner te kiezen om deze functie te ondersteunen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om meer klanten naar de iTunes store te brengen: als Siri het nummer herkent, kan je het meteen aankopen via iTunes.

De Touch ID-sensor zou ook verbeterd worden, en wordt misschien (hopelijk) toegepast in meer van Apples eigen apps. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat Apple in iOS 8 multitasking-features zal toevoegen voor de iPad, om zo beter te kunnen concurreren met Microsofts Surface. Om dit mogelijk te maken, moeten ontwikkelaars betere mogelijkheden krijgen om apps met elkaar te laten communiceren, wat dan weer inhoudt dat we binnenkort veel eenvoudiger content kunnen gaan uitwisselen tussen verschillende apps.

En de releasedatum?
Meestal lanceert Apple zijn nieuwe smartphones in september, drie maanden na WWDC begin juni. Daar worden de nieuwste ontwikkelingen in software en hardware dan ook meestal aangekondigd.

Hoewel er gezegd wordt dat Apple de prijs van de iPhone 6 wel eens zou kunnen optrekken – omdat de iPhone 5s duurder geworden is in productie – moet daar de kanttekening bij gemaakt worden dat dat een primeur zou zijn. Apple heeft de afgelopen jaren nog nooit de prijs van zijn toestellen verhoogd: die blijft gelijk, of ligt lager.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business