Nieuws

Helm met scherm voor VS-soldaten

Darpa ontwikkelt een helm met scherm voor soldaten, en maakt daarbij gebruik van Oculus Rift-technologie.

Darpa, afkorting voor Defense Advanced Research Projects Agency, is de high-tech researchafdeling van het Amerikaans leger. Vergelijk het met Google X voor defensie.

Darpa ontwikkelt vaak compleet nieuwe technologieën die achteraf al dan niet met succes opgepikt worden, maar voor het nieuwste project van de onderzoeksafdeling kijken de wetenschappers naar een technologie die al in ontwikkeling is.

Darpa wil al jaren zijn soldaten van een helm met scherm voorzien, zoals we dat kennen van firstpersonvideospellen. Een heads-up-scherm kan in één oogopslag informatie over het slagveld aan de soldaat geven zonder in de weg te komen, maar de technologische uitdaging om van het plan werkelijkheid te maken bleek vooralsnog te groot.

Daar komt nu verandering in. Darpa onthulde pas een Ultra-Vis-prototype, een helm met scherm die gebruik maakt van technologie uit de Oculus Rift. De headset projecteert accuraat kleurenbeelden op het terrein, zelfs wanneer de soldaat zijn hoofd beweegt, dankzij bewegingsdetectie en een gps-systeem.

Een soldaat, uitgerust met de headset, ziet zo bijvoorbeeld rode doelwiticoontjes waar de vijand zich verschuilt, terwijl vriendschappelijke manschappen van een andere aanduiding voorzien worden. Als de soldaat even een overzicht wil krijgen, kan hij het camerabeeld van een drone voor de ogen roepen en het slagveld vanuit een ander perspectief bekijken.

Er moet nog heel wat aan het prototype gesleuteld worden voor we ook echt soldaten met een heads-up display op stap zien, maar zodra Darpa het systeem perfectioneert belooft het een hele meerwaarde te worden. Al het gemak van een computerspel wordt zo naar de echte wereld gebracht. Zolang de soldaten nog beseffen dat ze niet echt in een spel zitten, zal de ontwikkeling de veiligheid van infanterie op de grond alleen maar ten goede komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business