Samsung onthult eerste smartphone met Tizen

De Samsung Z wordt deze week getoond tijdens de Tizen Developer Conference in San Francisco en zal eerst in Rusland op de markt komen.

Samsungs eerste smartphone die draait op Tizen is een feit. De Samsung Z wordt deze week tentoongesteld op de Tizen Developer Conference in San Francisco en verschijnt in het derde kwartaal in Rusland op de markt. Later zullen andere markten volgen.

De Samsung Z krijgt een 4,8 inch HD-amoledscherm (1.280 x 720 pixels)  en draait op een 2,3 GHz quadcoreprocessor, bijgestaan door 2 GB RAM. Het intern geheugen van 16 GB kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje tot 64 GB. Achteraan zit een 8 megapixelcamera en vooraan vinden we een exemplaar met 2,1 megapixels terug. De smartphone ondersteunt wifi 802.11 a/b/g/n, 4G LTE, gps, bluetooth 4.0, usb 2.0, NFC en infrarood. De batterij heeft een capaciteit van 2.600 mAh.

[related_article id=”161563″]

Volgens Samsung heeft het gebruik van het eigen besturingssysteem Tizen 2.2.1 in plaats van Android enkele belangrijke voordelen, waaronder een snellere opstarttijd en beter geheugenbeheer, zodat het toestel soepeler werkt. De Z erft ook enkele snufjes van de Galaxy S5, waaronder de Ultra Power Saving Mode, Download Booster, S Health 3.0 en een vingerafdruksensor.

De nieuwe Tizen-smartphone onderscheidt zich duidelijk van Samsungs Androidtoestellen, zonder volledig te breken met de designfilosofie van de fabrikant. De Z heeft een meer rechthoekig ontwerp, maar het achterpaneel is bekleed met hetzelfde nepleer, stiksels incluis, dat Samsung ook op veel van zijn andere toestellen toepast.

De Samsung Z is vanaf het derde kwartaal beschikbaar en zal eerst in Rusland op de markt verschijnen. Op een later tijdstip zullen daar nog meer landen aan worden toegevoegd, maar het is op dit moment nog niet duidelijk of en wanneer het toestel in België en Nederland verschijnt. De Z zal beschikbaar zijn in het zwart en goud, maar een adviesprijs is nog niet bekend.

Samsung werkt al maanden aan een smartphone op Tizen, maar de lancering werd al enkele keren uitgesteld. Tizen geeft Samsung een alternatief voor Android en maakt ‘s werelds grootste telefoonbouwer minder afhankelijk van Google. Daardoor kan het meer nadruk leggen op eigen software en zichzelf beter onderscheiden van de concurrentie. Eerder dit jaar verschenen reeds de Gear 2 en Gear Fit, twee wearables die eveneens op Tizen draaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business