Nieuws

Analyseer mappen en schijven met Spyglass

Je harde schijf loopt langzaam vol, terwijl je geen idee hebt waar die ruimte aan op gaat. Met Spyglass zie je onmiddellijk hoe de inhoud van mappen verdeeld is.

Er zijn massa’s tools om harde schijven door te lichten, zoals het recent belichte Spacesniffer, maar vaak heeft de gebruiker er niet zoveel aan omdat deze tools te complex zijn of te gespecialiseerde informatie geven. Spyglass werkt volgens het kiss-principe: ‘keep it simple stupid’. In één oogopslag zie je hoe de structuur van de mappen in elkaar zit en welke onderdelen een aanslag op de schijfruimte plegen. Bovendien heeft deze freeware-tool een uitstekende scanner om dubbele bestanden op te sporen.

Haal de freeware op http://clockworkengine.com en installeer Spyglass. Om je schijf of mappen te scannen moet je die uiteraard eerst selecteren in de Spyglass scanner. Klik in dit vak op het enorme plusteken en navigeer je naar de map of de gegevensdrager die je wil laten doorlichten. De progressie van de doorlichting kan je percentsgewijs volgen, maar die verloopt in twee fasen. Eerst verschijnt de inhoud van de gescande map of schijf in de fameuze sunburst-weergave. Terwijl je de sunburst-diagram al te zien krijgt, loopt op de achtergrond de scan naar dubbele bestanden nog. Pas wanneer ook die op 100% staat, is de volledige scan afgelopen.

[download_file]

We zijn gewend om de structuur van mappen en bestanden als een omgekeerde boomstructuur te zien. Bekijk de sunburst-grafiek op dezelfde manier. De hoofdmap is het centrum van de diagram, dat is de map of schijf die je voor de scan hebt geselecteerd. Daarrond staan blauwe en oranje sectoren. Een blauwe sector is een map, oranje staat voor bestanden. Op die manier krijg je een beeld van het volume die iedere map inneemt, zie je hoe de structuur is opgebouwd en lees je hoeveel schijfruimte de gescande map inneemt.

Ga met de muisaanwijzer over een oranje of blauwe sector zodat de info van dat item verschijnt: de naam van de map of het bestand, de locatie waar deze map of bestand zich bevindt en het volume dat deze inneemt. Bovenaan het diagram lees je het pad dat de locatie aangeeft van de geselecteerde map. Door op een blauwe sector te klikken, vormt Spyglass een nieuwe sunburst-diagram waarbij de aangeklikte map vanaf nu het centrum vormt. Kijk bovenaan het diagram en zie hoe het pad zich uiteraard ook steeds verder aanpast. Dat is wat ze hier ‘drill in’ noemen. Om terug te keren naar de hoofdmap moet je opnieuw op het centrum, de zwarte schijf, in het midden van de sunburst-weergave klikken. Dat noemen we hier ‘drill out’.

Het is even wennen aan de sunburst-stijl. Hij is niet alleen mooi maar geeft tegelijk een goed beeld van de volumes en de opbouw. Wil je toch liever op de klassieke manier door de mappen bladeren? dan kan je bovenaan op het blauwe pad op een item klikken, zodat het diagram zich onmiddellijk aan de geselecteerde map aanpast.

Spyglass analyseert de gegevensdrager bovendien op dubbele bestanden. Om die te zien klik je rechts bovenaan op de knop met de twee bestanden. In de linkerkolom krijg je een lijst van alle bestandsnamen die je dubbel, drievoudig of zelfs meer hebt. Klik op zo’n bestand, dan verschijnt in het centrale vak een lijst van deze dubbels en hun locatie. Voor ieder bestand staat een vlaggetje. Klik één keer op het vlaggetje om het rood te maken, dat betekent: verwijderen. Of klik een tweede keer om het vlaggetje oranje te kleuren, oranje betekent: verplaatsen. Daarna kan je met de knoppen Show all… alle oranje of alle rode vlaggetjes laten tonen om die met de volgende knop ofwel te verplaatsen naar een nieuwe locatie of om die definitief te verwijderen.

analysebestandendownloadsharde schijfhelpmappenopslagspyglasstip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals