Nieuws

Wat zijn de vijf populairste Linux-systemen?

Wereldwijd gebruiken meer dan een miljard mensen Linux. Tegen het einde van 2014 kan Linux het meest gebruikte besturingssysteem zijn.

Op desktopcomputers is Windows nog steeds de baas. Volgens Stat Counter had het besturingssysteem in april van dit jaar een marktaandeel van negentig procent. Als je ervan uitgaat dat er ongeveer 1,5 miljard pc"s zijn, kun je zeggen dat wereldwijd 1,36 miljard pc"s op Windows draaien.

Maar wat is dan het tweede meest gebruikte besturingssysteem ter wereld?

[related_article id=”158662″]

Smartphones en tablets
Het op Linux gebaseerde Android staat met stip op twee. Android heerst over de smartphonemarkt. Canalys wist uit te vogelen dat van de 279,4 miljoen verkochte smartphones in het eerste kwartaal van 2014, niet minder dan 81 procent op Android draait.

IDC beweert dat Android tevens verantwoordelijk is voor twee derde van de verkopen op de tabletmarkt. Het analistenbureau voorspelt dat 80,2 procent van de 1,2 miljard verkochte tablets in 2014 op Android draait.

Androidgebruikers
Maar hoeveel Android-apparaten zijn er eigenlijk vandaag de dag? Dat is een lastige vraag. Volgens BI Intelligence waren er ongeveer 1,4 miljard smartphones in gebruik eind 2013. Gartner denkt dat er bijna 200 miljoen tablets verkocht zijn in 2013, waarvan er 121 miljoen op Android draaien. Als er 1,6 miljard mobiele gebruikers zijn en tachtig procent daarvan gebruiken Android, dan houd je 1,28 miljard Androidgebruikers over.

Als de verkoop van smartphones en tablets blijft toenemen zoals verwacht dan blijven Androidtablets snoepen aan Apples marktaandeel en ook de pc-verkopen blijven afnemen. Dan zou Android wel eens kunnen eindigen als het meest gebruikte besturingssysteem voor het einde van 2014 – los van of de voorgestelde Android-pc"s een succes zijn.

Chrome OS
Na Android zit er een heel groot gat als het gaat om Linux-systemen. Nummer twee is waarschijnlijk Chrome OS, dankzij het succes van goedkope Chromebooks. De NPD Group wist te achterhalen dat Chromebooks verantwoordelijk zijn voor 21 procent van alle notebookverkopen van januari tot november 2013.

Er zijn niet heel veel onderzoeken over het aandeel van Linux-besturingssystemen. Chitika ad network kwam tot de conclusie dat Chrome OS betrokken is bij ongeveer 0,2 procent van al het verkeer op het web. Dat is nog altijd goed voor miljoenen gebruikers, alhoewel het besturingssysteem waarschijnlijk nog net niet de tien miljoen aantikt.

Overige systemen
Alle andere Linux-systemen komen gecombineerd tot 1,9 procent. Veel meer informatie is er niet over bekend. Geen enkel bedrijf houdt op een zorgvuldige manier bij hoeveel de "klassieke" Linux-besturingssystemen gebruikt worden.

Distrowatch, een website die Linux-distributies in het nauwlettend in de gaten houdt, komt hier eerlijk voor uit.

“De statistieken op de Distrowatch Page Hit Ranking vormen een eenvoudige manier om de populariteit te meten van Linux-distributies en andere open besturingssystemen onder de bezoekers van deze website. De cijfers zeggen op geen enkele manier iets over het gebruik noch de kwaliteit van de installaties en mogen niet gebruikt worden om het marktaandeel van de distributies te meten. Ze tonen gewoon het aantal keren dat de distributiepagina op Distrowatch.com elke dag wordt geopend, niets meer.”

Mint, Ubuntu en Debian
Desondanks zijn de cijfers van Distrowatch als enige beschikbaar om een redelijk consistent beeld te krijgen van de populariteit van Linux. Dus neem onderstaande conclusies met een korreltje zout. De drie meest gebruikte distributies voor desktop-pc"s volgens Distrowatch voor het afgelopen jaar zijn Mint, Ubuntu en Debian.

Overigens gaat dit ook op voor het laatste halfjaar, het laatste kwartaal en de laatste maand. De dagen gaan voorbij, maar dit trio Linux-systemen vormt altijd de top drie. Dus hier kun je vrij veilig de conclusie trekken dat het de populairste distributies zijn.

Achter Mint, Ubuntu en Debian heb je een keur aan Linux-besturingssystemen die constant proberen een plekje aan de top te veroveren. Denk aan Mageia, Fedora, openSUSE en Arch. Allemaal goede keuzes als je op zoek bent naar een goed systeem.

Kijkend naar het geheel kun je stellen dat Android overduidelijk de baas is van de Linux-systemen. Wellicht nog niet als desktopinstallatie – al proberen AMD en Intel daar je gedachten over te veranderen – maar Android is hard op weg om het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld te worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business