Nieuws

Apple introduceert nieuwe programmeertaal Swift: dit moet je weten

Apple heeft ontwikkelaars verrast met de onthulling van een nieuwe programmeertaal, Swift, die een alternatief biedt voor Objective-C.

Apple heeft maandag op de eerste dag van zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC heel wat nieuws op het publiek losgelaten. Centraal stonden natuurlijk het nieuwe OS X 10.10 Yosemite en iOS 8, maar het computerbedrijf uit Cupertino had voor ontwikkelaars nog meer in petto: de nieuwe programmeertaal Swift.

Het doel van Swift is om apps te maken die niet alleen sneller werken, maar ook stabieler zijn. Hoewel de eindgebruiker hier misschien weinig van zal merken, is het voor de ontwikkelaar een radicale verandering. Dit zijn tien dingen die je moet weten over Swift.

[related_article id=”158256″]

1. Objective-C zonder de C: De nieuwe programmeertaal wordt door Apple aangeprijsd als snel, veilig en interactief. Het idee achter Swift is om het bouwen van apps zo eenvoudig mogelijk te maken.
2. iOS en OS X: Swift kan niet alleen worden gebruikt voor het ontwikkelen van apps voor iOS, maar kan ook worden ingezet om apps voor OS X te creëren.
3. Snel: Volgens Apple laat Swift zowel Python als Objective-C ver achter zich als het aankomt op het uitvoeren van complexe taken, waardoor ontwikkelaars meer tijd kunnen spenderen aan het creëren van apps en minder aan het optimaliseren van code.
4. Modern: Swift bevat alle moderne functionaliteiten, zodat je als ontwikkelaar niets moet opgeven wanneer je overstapt van Objective-C.
5. Compatibel: Swift is compatibel met Objective-C en C, waardoor ontwikkelaars ervoor kunnen kiezen om de talen te combineren bij het schrijven van apps.
6. Zelfde infrastructuur: De nieuwe programmeertaal werkt met Apples bestaande Cocoa- en Cocoa Touch-framework. Het deelt dezelfde infrastructuur als Objective-C.
7. Eenvoudige foutopsporing: De foutopsporingsconsole in Xcode heeft een interactieve versie van Swift ingebouwd, met de naam Interactive Playground. Ontwikkelaars kunnen een draaiende app evalueren en er met interageren, nieuwe code schrijven en zien hoe die werkt of zelfs nieuwe algoritmes ontwikkelen.
8. Veiliger: Apple heeft Swift zo ontworpen dat het een massa onveilige code overbodig heeft kunnen maken. Variabelen worden altijd geïntialiseerd voor gebruik, arrays en integers worden gecheckt op overflow en het geheugenbeheer verloopt automatisch.
9. Migratie: Apple maakt het mogelijk – en eenvoudig – voor ontwikkelaars om apps te migreren van Objective-C naar Swift om zo de architectuur en prestaties te verbeteren.
10. Nu beschikbaar: Je kan nu de bètaversie van Xcode 6 downloaden en de programmeergids van Swift is beschikbaar via iTunes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business