Nieuws

Toshiba’s nieuwe tablet toont dat Windows RT dood is

Nu Toshiba een volledige Windows 8.1 naar een 7-inchtablet brengt, rijst de vraag of het eenvoudige Windows RT nog wel een plaats heeft.

Op Computex doet Toshiba de Encore 7 uit de doeken. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een 7-inchtablet die, net zoals andere tablets uit Toshiba’s Encore-reeks, een volledige Windows 8.1 draait. In tegenstelling tot RT-versies heb je dus toegang tot de totale Windows Desktop.

De vraag is maar of dat een grote meerwaarde biedt. Hoe nuttig is de desktop nog op een zeveninchscherm? Op de Encore 8 bleek het bureaublad al meer een leuke gimmick. De volledige Windows 8.1 impliceert dat je alle Windows-software kan draaien, zonder beperkt te zijn tot apps zoals dat bij RT het geval is.

[related_article id=”160534″]

Voor de gemiddelde gebruiker zal Windows 8.1 in de plaats van RT op een tablet zo klein als de Encore 7 dus een beperkte meerwaarde geven. In de praktijk gebruik je op een dergelijk toestel de metro-interface, die per slot van rekening daarvoor ontwikkeld werd. Het is dus enigszins opvallend dat Toshiba niet voor ARM met de RT-versie kiest.

Het lijkt definitief aan te tonen dat Windows RT een doodgeboren kind was. De enige tablets met RT op de markt momenteel zijn de Surface van Microsoft (niet de Pro), en de Nokia Lumia 2520, die gezien de overname van de mobiele afdeling van Nokia ook gefabriceerd werd onder de vleugels van Microsoft.

Relevantie

De Windows-light moest in eerste instantie een antwoord bieden op de opkomst van de ARM-architectuur. RT werd ontwikkeld om compatibel te zijn met ARM en Windows dus in groten getale naar de mobiele markt te brengen. Toen Intel niet veel later zijn eigen kleine mobiele processors introduceerde, moeten de ontwikkelaars van RT zich serieus in hun koffie verslikt hebben.

Wat is immers het voordeel van RT tegenover volledige Windows? De compatibiliteit met ARM valt al weg: de uitstekende prestaties van Inteltablets staan buiten kijf. Verder kan je gebruikmaken van de voor aanraakschermen geoptimaliseerde Metro-interface, maar dat kan met volledige Windows ook. Het bureaublad is dan wel niet aanraakvriendelijk, maar daar hoef je niet te komen. Tenzij je het echt nodig hebt tenminste, en met een volledige Windows behoud je de optie om een extern toetsenbord en eventueel een scherm aan te sluiten en je tablet tot een hybride toestel om te toveren.

Als de prijs dezelfde blijft, zal vrijwel iedereen voor het toestel met meer mogelijkheden kiezen, ook al zullen die mogelijkheden nauwelijks benut worden. Nu Toshiba zelfs voor een minitablet niet voor RT kiest, lijkt het lot van het OS beschoren. Op Microsoft na verkoopt niemand Windows-light in z’n toestellen, en dat nauwelijks achttien maanden na de release.

Misschien maken alle fabrikanten wel een grote vergissing en zullen de nieuwe Surface en de Lumia 2520 als zoete broodjes over de toonbank gaan, maar volgens mij zijn de dagen van RT geteld. Dat wil zeker niet zeggen dat de Surface en de Lumia 2520 noodzakelijk slechte toestellen zijn, het wil enkel zeggen dat je voor een gelijkaardig budget tablets met meer Windows kan krijgen.

Microsoft zal vermoedelijk nog een tijdje aan de zijde van zijn OS blijven staan, en ondersteuning voor de Surface loopt minstens tot 2017, maar het besturingssysteem mist relevantie. Nu Windows 8.1 vlot draait op tablets klein en groot is Windows RT simpelweg niet meer nodig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business