Nieuws

Wel of niet overstappen op een nieuwe ac-router?

De draadloze ac-standaard raakt stilaan geïntegreerd in nieuwe hardware. Is het tijd om je wireless n-router te vervangen door een wireless ac-exemplaar?

Wireless ac is de opvolger van wireless n. Beide zijn standaarden voor een draadloze wifiverbinding, en het lijkt logisch dat het nieuwe ac beter is dan het oude n. Intussen werpen ook fabrikanten van routers zich volledig op de ac-standaard. Wil dat dan zeggen dat je meteen moet overstappen?

Theorie

De nieuwe wifistandaard, 802.11ac, moet theoretisch snelheden leveren die het klassieke 802.11n ver achter zich laten. Op papier haalt wireless ac snelheden van 1,3 gigabit per seconde. Reden genoeg om te stoppen met lezen, de auto in de springen en een gloednieuwe wireless ac router in huis te halen? Dat hangt er heel erg van af. Zoals gewoonlijk is de waarheid een stuk genuanceerder dan de mooie cijfers op papier doen vermoeden.

[related_article id=”152275″]

Zo is de maximale snelheid van wireless ac in de praktijk moeilijk haalbaar. Om 1,3 gigabit te op de teller te zien verschijnen moet je een toestel en de router met elkaar laten praten via drie gelijktijdige datastromen van 433 megabit per seconde. Aangezien de meeste hardware maar een verbinding met één stroom ondersteunt wordt de maximale snelheid al meteen sterk gelimiteerd. Geen gigabitsnelheden dus, maar desalniettemin een stuk sneller dan wat 802.11n te bieden heeft.

Straal

In tegenstelling tot wireless n bevinden de stralen van wireless ac zich uitsluitend in het 5 GHz-spectrum. Dat heeft voor- en nadelen. Het grootste nadeel is dat de 5 GHz-frequentie minder bereik heeft dan de klassieke 2,4 GHz-variant. Daar staat tegenover dat de 5 GHz-frequentie momenteel amper bevolkt is, dus storing is te verwaarlozen.

Het beperktere bereik wordt verder gecompenseerd door zogenaamde straalvorming. Waar wireless n een onmindirectioneel signaal stuurt, dat zich even sterk in alle richtingen beweegt, kan de wireless ac-standaard een straal vormen waarbij het signaal een mooie, efficiënte lijn vormt tussen de router en het toestel, met een krachtiger signaal tot gevolg. In te praktijk zal je bereik er dus op vooruitgaan.

Compatibiliteit

In theorie lijkt het dan ook een goed idee om je wireless n-router de deur uit te zwieren en een blinkend nieuw ac-toestel in huis te halen. Toch is er een laatste, erg belangrijke afweging te maken. Je zal alleen kunnen genieten van de snelheidsboost van wireless ac indien de toestellen die je met je router verbindt ook uitgerust zijn met een wireless ac-chipset, en dat is lang niet zo zeker.

De ac-standaard maakt dan wel met rasse schreden zijn intrede, de kans dat al je toestellen de nieuwe standaard bezitten is erg klein: ac is pas sinds dit jaar de markt aan het overnemen. De nieuwe standaard werd pas in januari van dit jaar gecertificeerd, wat wil zeggen dat enkel de modernste toestellen met de nodige hardware zijn uitgerust. Natuurlijk is 802.11ac compatibel met andere standaarden, maar als je smartphone, tablet en laptop nog 802.11n bezitten heeft het maar weinig zin om je n-router nu al te vervangen door een ac-variant.

Voorbarig

Wireless ac is in alle opzichten beter dan wireless n, zij het niet zoveel beter als de theoretische cijfers doen vermoeden. Indien je toe bent aan een nieuwe router is het bijna onverantwoord om geen ac-exemplaar te kiezen, aangezien de nieuwe standaard in zowat alle toekomstige apparaten zal worden ingebouwd. Als je nu aan vervanging toe bent, koop je dus het best een ac-exemplaar, zodat je gebakken zit voor de toekomst.

Let ook bij de aankoop van een nieuw toestel op de draadloze verbinding die het ondersteunt, en kies waar mogelijk voor ac. Processor, grafische kaart en RAM-geheugen zijn dingen waar je wel op weet te letten, maar de ondersteunde draadloze standaard valt vaak uit de boot. Begrijpelijk, aangezien de evolutie hier niet zo snel gaat, maar nu we ons in de overgangsfase bevinden is het niet onbelangrijk dat je geen laptop koopt die volgende maand al verouderd is.

Zodra je enkele ac-toestellen in huis hebt is het de moeite om ook met de rest van je infrastructuur de overstap te maken. Tot die tijd kan je nog even vertrouwen op je n-exemplaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business