Nieuws

Google wil censuur zoekresultaten aanduiden

Google overweegt om onder aan de pagina met zoekresultaten aan te geven dat bepaalde sites werden verwijderd, wegens de nieuwe EU-wet.

Wanneer Google bepaalde zoekresultaten moet censureren, is het mogelijk dat de internetgigant de surfers daarvan op de hoogte zal brengen. Dat schrijft The Guardian. Vorige maand heeft de EU immers nieuwe privacyregels aangenomen die burgers het recht geeft om bepaalde zoekresultaten te laten verwijderen.

Volgens die regels mogen Europeanen Google (of elke andere zoekmotor) vragen om resultaten te verwijderen als die niet langer relevant of verouderd zijn. De webpagina zelf echter zal blijven bestaan.

[related_article id=”158578″]

Onderzoeken op deugdelijkheid
Google lanceerde eind mei een website waar burgers die aanvragen kunnen deponeren. Vorige week waren er zo al 41.000 binnengelopen bij het bedrijf. Elke aanvraag moet door de zoekbedrijven onderzocht worden op zijn deugdelijkheid. Als de aanvraag geweigerd wordt, kan de indiener naar een nationale instantie stappen.

Zolang er geen formele regels zijn over wanneer precies een link verwijderd moet worden, laat Google dat oordeel over aan een panel van ‘wijzen’. Daarin zitten onder meer Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en Luciano Floridi, een filosoof aan het Oxford Internet Institute. Die eerste toonde zich alvast behoorlijk kritisch over de nieuwe EU-regels.

Recht om te weten versus recht om te vergeten
De vermelding dat een zoekresultaat niet getoond wordt, zal ongeveer dezelfde zijn als wanneer Google zoekresultaten moet verbergen vanwege de US Digital Millennium Copyright Act. In dat geval gaat het meestal over links waar men materiaal kan downloaden dat door auteursrechten beschermd is. Google geeft dan ook een link naar chillingeffects.org, waar men kan zien wie de klacht indiende, over welk materiaal het precies gaat en een lijst met overtredende URL’s.

Volgens Google offert de beslissing van het Europese Hof het recht om te weten op voor het recht om te vergeten. Privacygroeperingen stellen echter dat de nieuwe wet burgers nog altijd niet het absolute recht geeft om vergeten te worden en dat de vrije meningsuiting niet in het gedrang is. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business