Nieuws

Waarom ik Windows Phone 8.1 weer dagelijks gebruik

Vier maanden geleden nam ik afscheid van mijn Nokia Lumia 1020. Maar nu ik Windows Phone 8.1 getest heb, zie ik geen reden om niet terug te grijpen naar mijn oude vertrouwde toestel.

Vier maanden geleden schreef ik dat ik klaar was met mijn Windows Phone. En toen kwam Microsoft in april met de Windows Phone 8.1 Developer Preview.

Nadat ik die versie op mijn ontgrendelde Nokia Lumia 1020 had geïnstalleerd, en ook een paar maanden gebruik te hebben gemaakt van de Nokia Lumia Icon met 8.1, ben ik teruggekomen op mijn besluit afstand te doen van Windows Phone. Nu loop ik weer rond met een apparaat met dat mobiele besturingssysteem.

[related_article id=”161452″]

Microsoft heeft meer geleverd dan ik had verwacht in Windows Phone 8.1. Hoe meer ik het gebruik, hoe liever ik dat doe in plaats van Android.

Sony Xperia Z2
Enkele maanden geleden gaf ik ook al mijn iPhone op. Ik gebruik een iPad Mini om verder te kunnen werken met iOS, maar recentelijk heb ik ook een Sony Xperia Z2 gekocht. Nu overweeg ik dat toestel alweer te verkopen. 

Wanneer ik terugkijk naar mijn lijst met dingen die ik fijn vind aan de Z2, dan stel ik vast dat mijn Lumia 1020 minstens over de helft van deze dingen beschikt. De rest wordt goedgemaakt of opgevangen op verschillende manieren. Het luisteren van muziek op de Windows Phone via de koptelefoonaansluiting is fantastisch en de monospeaker is eigenlijk best wel goed.

Laat ik eerst even ingaan op de punten die ik in februari aanhaalde:

1. Live Tiles
De Live Tiles zijn verbeterd in Windows Phone 8.1 met betere ondersteuning voor het updaten van informatie en de gave mogelijkheid om een foto achter de tegels te plaatsen om je telefoon echt te personaliseren. Het is ook mogelijk om kleinere tegels in een map te groeperen. Op een groter apparaat komt er zelfs een derde kolom bij.

2. Reactiesnelheid besturingssysteem
Windows Phone is altijd levendig geweest, maar ik werd moe van de vertraging in de reactiesnelheid bij apps. Daarvan zie ik veel minder in Windows Phone 8.1, hoewel het besturingssysteem nog steeds in ontwikkelaarsmodus is en dus de laatste Nokia-verbeteringen nog niet heeft ontvangen.

3. Meldingen
Simpel gezegd: Action Center is fantastisch. Ik gebruik het notificatiecentrum in iOS nooit en de meldingen op Android kunnen soms zo overweldigend zijn dat ik ze allemaal weggooi zonder ernaar te kijken. Microsoft heeft een goede balans gevonden met het Action Center, iets wat ik veel gebruik.

4. Google-diensten
Ik begrijp dat dit meer een probleem is van de manier hoe ik de diensten gebruik. Microsoft heeft daar weinig invloed op. De nieuwe mogelijkheid om je Google-account in te stellen geeft je ondersteuning voor meerdere agenda"s (het nieuwe ontwerp is geweldig) en het importeren van contacten lijkt ook goed te werken.

5. Spraakondersteuning
Microsoft slaat een goede slag met Cortana. Door meer en meer interacties wordt de dienst elke dag beter. Ik hoop dat de hardware in de nabije toekomst mij in staat stelt om Cortana te gebruiken in een actieve modus, net zoals bij mijn Moto X. Maar tot nu toe ben ik erg tevreden over het resultaat. Om te helpen bij het verbeteren van Cortana ben ik ook op mijn desktop-pc overgeschakeld naar Bing.

In mijn artikel van februari heb ik ook nog wat andere dingen genoemd die mij irriteerden aan Windows Phone, waaronder het gebrek aan films en een zichtbaar bestandssysteem. Nu blijkt dat ik de release van Xbox Video als een app eind december heb gemist. Nu kan ik tenminste films huren om te kijken op mijn Lumia 1020. Onlangs kwam Microsoft ook met een bestandenmanager om toegang te krijgen tot de bestanden op je telefoon zoals je dat bij Android ook kunt.

Geen ondersteuning mobiele gadgets
Ik kom bijna niks tegen om niet voor mijn Windows Phone te kiezen als belangrijkste dagelijkse apparaat. Het enige wat ik mis is ondersteuning voor mobiele gadgets als UP24, Fitbit en Pebble. Ik hoop dat Microsoft in de toekomst ondersteuning toevoegt voor deze accessoires. Dat is echter niet essentieel en ik kan de gadgets nog steeds verbinden met mijn iPad om de data te synchroniseren.

Mijn Lumia 1020 is een fantastisch apparaat, maar eigenlijk wil ik een Nokia Lumia 930. Mijn hoop is dat Microsoft op korte termijn high-end Windows Phone 8.1-toestellen lanceert.

Applicaties
Wanneer ik kijk naar mijn dagelijkse appgebruik op mijn Android-smartphone in vergelijking met de Lumia 1020, zie ik geen onoverbrugbare verschillen. Sinds mijn laatste artikel over de Windows Phone heeft Microsoft zelfs Alaska Airlines toegevoegd. Die app is essentieel voor de reizen die ik maak.

Apps starten op een Windows Phone nog steeds niet zo snel als op andere platformen, en ook hebben apps op iOS en Android vaak een hogere functionaliteit, maar ik heb niet het idee dat de Windows Phone ver achterloopt. In ieder geval niet zo ver als in het verleden het geval was.

Sinds lange tijd is het voor gebruikers van Pocket PC, Windows Mobiel en Windows Phone fijn weer een apparaat met Windows Phone 8.1 voor al het dagelijks gebruik bij je te hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business